hits

Regjeringen bør betale EUs budsjettkutt og be om norsk EU-kommissær

kommentarer 20 kommentarer

- Fredag møter statsminister Jens Stoltenberg Presidenenten for EUs Råd, Herman Van Rumpuy og Presidenten i Europakommisjonen José Manuel Barroso:  En glimrende anledning for å tilby norsk hjelp - og foreslå en norsk kommissær for EUs indre marked.

Idag betaler ikke Norge én eneste krone for å delta i EUs indre marked.  Det er urettferdig for et land som tjener mest på at andre landene går sammen for å skape et stort marked.

Mens Sverige betaler 32 milliareder svenske kroner i året i EU-kontingrnt, betaler Norge ca 2, 6 milliarder kroner per år som bidrag til sosial og økonomisk utjevning til de fattigste landene, spesielt i Sentral- og Øst-Europa. Det er de såkalte EØS-pengene.

I tillegg betaler vi en milliard kroner til programmer hvor vi får det meste igjen. Men Norge betaler ikke én eneste krone for hverken å delta i eller administrere EUs indre marked.  Det er urettferdig. Fordi Norge, på grunn av vår åpne og eksportrettede økonomi, tjener mer på EUs indre marked enn de aller fleste EU-landene selv. 

Norsk kommissær for Det indre marked
Bare i de fem første månedene i 2010 eksporterte vi for tre hundrede milliarder kroner til EU. Intet annet land i verden har større handelsoverskudd med EU enn Norge.

Forhandlingene om de nye EØS-pengene starter i løpet av 2013. De vil bli hardere enn noen gang ? ikke bare fordi vi er rikere, men fordi EU er blitt større og samarbeidet dypere. Siden EU-landene og Norge sist forhandlet om EFTA-landenes bidrag til økonomisk og sosial utjevning i Europa har det skjedd veldig mye. Lisboatraktaten som har fordypet samarbeidet mellomEU-landene har trådd i kraft, og enda et nytt land er blit medlem: Kroatia som blir formelt tatt opp den 1. juli i år. Forhandlingene om norsk bidrag blir derfor mye hardere enn tidligere.

Om Stoltenberg er smart og taktisk kan han i det minste varsle at Norge vil betale én ekstra milliard euro for å opprettholde budsjettet for EU-institusjonene. Da kunne han også spurt om å få norsk kommissær for Det indre marked. Det vil være helt i tråd med EØS-avtalen fordi Kommisjonen 

Endelig enighet
Den 8. Februar,  etter en lang natt og to dagers intense forhandlinger, kom EU-landenes toppledere endelig frem til enighet om budsjettet for perioden 2014 til 2020. Knallharde krangling under forrige toppmøte like før jul gav små håp. Men i tro EU-stil, der man er vandt til kjekling og utskjelling før man roer gemyttene, kom statsoverhodene frem til et historisk vedtak:

For første gang i EUs historie, er det totale budsjettet redusert. Kuttene er på 90 milliarder euro fra den inneværende perioden. Det totale budsjettet er på 960 milliarder euro ? nøyaktig én prosent av EU-landenes samlede BNP. 

Reduksjon i jordbruksstøtten ? økning til ungdom, forskning og klima

 

?      Jordbruksstøtten er nå redusert til 39 prosent av budsjettet. Det er et enormt steg fra 60 prosent for bare ti år siden.

 

?      Regionalstøtten ? som går til sosial og økonomisk utjevning - er redusert til 34 prosent av budsjettet.

 

?      Seks milliarder euro er satt av til å sette unge i jobb

 

?      Tjue prosent av hele EUs budsjett skal brukes til tiltak som bekjemper klimaendringer

 

?      Økning også til det populære utvekslingsprogrammet for universiteter; ?Erasmus?, og til EUs forskningsprogram ?Horizon 2020?.

 

Rabatt til alle
Dårlig økonomi med store budsjettkutt i de fleste EU-landene førte til et stort press for reel nedgang ? slik at alle statslederne kunne reise hjem å annonsere ?sin seier? ? slik Cameron gjorde i sin twit: Today we agreed the first ever cut in the EU budget and the British rebate is safe. This is a great deal for Britain.

Lignende deklarasjoner kom både Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt og Danmarks Helle Thorning-Schmidt.

 Sveriges nye EU-kontingent utgjør 32 milliarder svenske kroner per år. Men svenskene får igjen om lag halvparten i form av støtte til infrastruktur som veier, jernbane og bredbånd, men også turistvirksomhet og jordbrukssubsidier,  for å nevne noe. 

Omkamp
Europaparlamentets president Martin Schultz har varslet omkamp i de neste månedene ? fordi EUs budsjett må oppnå flertall i Europaparlamentets 752 medlemmer, før det blir endelig. Reduksjonen på én milliard euro for EU-institusjonene er noe Parlamentet vil ha vanskelig for å svelge. Her kan Norge komme EU-institusjonene til unnretning og benytte anledningen om å be om politisk støtte til forslaget om Norsk kommissær. 

20 kommentarer

Roger Svendsen

21.02.2013 kl.16:06

Interessant innlegg...

Eline

21.02.2013 kl.16:29

EU burde ødelegges. Maktgale menn/kvinner som i flertall har bakgrunn som ledere i forskjellige kommunistiske og ekstremt kapitalistiske partier. Fysj og nei.

Warsame Ali

21.02.2013 kl.16:29

Hvorfor i alle dager skal Norge betale for noe de ikke deltar i. Betaler norge penger til Brasil for å kunne drive handel? hva med indonesia, japan?

Hva er poenget med å få tilbake sine egne penger? Eneste som tjener på det er mellommenn, byråkrater og kommisærer i brussel. Fjern EØS kontingenten og heller fokuser på å ha en mer handelsorientert avtale.

Det finnes nå kun 10 land som er netto bidragsytere, mens resten får subsidier. Det går ikke i lengden. Massiv overføring av velstand fra Nord-Europe til sør - og øst-Europa.

21.02.2013 kl.16:59

EU sine administrqsjnskostnader stiger jvnt og trutt med 5-10% hvert år. Ikke faen om mine skattepenger skal gå,til dette tøvet

Ola E.

21.02.2013 kl.17:02

Haha morsomt å se hvor lite peil dere som kommenterer har på EØS og EU generelt.

Kim E. Larsen

21.02.2013 kl.17:12

Jens tenker BARE på sin plass i EU, seff blir han å donere nordmenns skatteinntekter. Overrasket? Nei

Peter Hagerup

21.02.2013 kl.17:26

"Men Norge betaler ikke én eneste krone for hverken å delta i eller administrere EUs indre marked."

Norge står på utsiden av EU og har ingen praktisk innflytelse på avgjørelser og lovendringer. Norge er jo ikke akkurat kjent som et land hvor folk flest jobber gratis uten å få noe tilbake. Det er utrolig hva folk får seg til å skrive for å få spaltemillimeter.

Håvard

21.02.2013 kl.17:44

Skal Norge be om å få betale mer ? Utgangspunktet for enhver forhandling er jo å sikre sine egne interesser, og kun sine egne interesser. Norges interesser er å i) betale minst mulig og ii) sørge for maksimal frihandel mellom Norge og EU. Likeledes kan man være rimelig sikre på at EUs mål er å få et resultat som er best for dem selv. Å tro noe annet vil være svært naivt.

Jeg blir litt irritert av å lese dette, og jeg synes det er illojalt og lite patriotisk å i media fremme saken til den man skal forhandle med.

Tommy

21.02.2013 kl.18:27

På tide å hive svikerne ut av Norge før vi havner under fremmedherredømme(noe vi kanskje allerede er, uoffisielt).

Nordmenn må samles å ta landet tilbake fra grådige svin.

Khan

21.02.2013 kl.18:41

PÅ vegne av det norske folket jeg si "bite me" og legge til clean your own damn mess.

Henrik

21.02.2013 kl.19:49

Det virker som om tanken bak EU er å samle Europa til en stat..

De som nekter å bli med får bøter/sanksjoner. Mon tro hvem som tjener på dette?

Michael

21.02.2013 kl.20:07

Så fint at min kommentar fortsatt ikke er godkjent av moderatorene etter tre timer. Brukte 30 minutter på å formulere et ordentlig svar til innlegget.

Kjetil

21.02.2013 kl.21:29

Latterlig innlegg.

Hvorfor skal Norge betale for å få lov handle varer med EU? Dersom EU ikke hadde kjøpt oljen de trenger fra Norge, så måtte de jo ha kjøpt den fra et annet land isteden.

Det er jo akkurat som at KIWI og REMA skal betale meg tusen kroner i året for at de skal få lov til å selge meg mat.

Fullstendig latterlig, idiotisk og meningsløst innlegg. Finn deg noe annet å gjøre Paal. Du er dum som et brød.

Kåre

21.02.2013 kl.21:55

Hvorfor i all verden skal vi ønske oss en norsk EU kommisjonær?

EU kommisjonærene er ikke sitt lands representanter i EU. Norge vil få nøyaktig like liten innflytelse i EU med en EU kommisjonær, som det vi har i dag.

En skulle jo tro at Frisvold, som tidligere leder i Europabevegelsen, faktisk viste hvordan EU fungerte?

Aage Solberg

22.02.2013 kl.00:31

Både AP og Høyre vil inn i EU !

Gro H.B., sørget for at vi ble lurt inn i EØS !

I rundt 20 år har spillet med sniktilnærmelse til EU pågått ! Norges Bank har nå blitt til en liten "filial" i den store sammenhengen ! ArbeiderPartiet, som de kaller seg, gir bevisst roret over til Høyre og lar de få skylda for alt de ikke har gjort eller ville ha gjort, de siste 8 årene ! Spill for galleriet og beviser at de er en blanding av handlingslammede, inkompetente folkevalgte og en gjeng med arrogante sjøldiggere ! Et regjeringsskifte får oss ikke lenger enn nesa rekker, så lenge de ikke kan samarbeide om noe som helst !

Richard Bell

22.02.2013 kl.04:26

Jo mindre vi har med denne korrupte eliten i EU å gjøre desto bedre.

Petter

22.02.2013 kl.05:23

kill yourself

Ola Nordmann

22.02.2013 kl.10:09

Må si meg enig med flertallet. Norge er i all hovedsak en eksportør av råvarer og produkter som generellt selges på et åpent marked. Europa er i all hovedsak eksportører av konkurranseutsatte industriprodukter. Man kan si Norge har stikk motsatt interesser av det flertallet av Eu-landene har. Vi vil bli nedstemt på absolutt alle områder som vi har noe å tjene på.

Noe som gjør meg nesten uvell er alle de som avfeier fakta med "at man ikke forstår noe som helst".

Kurt

22.02.2013 kl.10:12

Frisvold feilinformerer bevisst !

EU er et misslykket prosjekt. EU fremstår som byrokratisk og det er de største landene som bestemmer. Flere og flere land sliter økonomisk og vil trenge betydelig økonomisk støtte. Dette er krise for hele unionen.

Her hjemme ser vi alle "pålegg" vi får gjennom EØS. Dette liker vi dårlig siden vårt selvstyre blir svekket. Det sier seg selv at vi ikke ønsker å være lønningskontor for hele Europa. Gro er en skam for Norge, og grunnen til at vi i dag har godtatt flere EU-direktiv enn medlemslandene selv.

Eirik

22.02.2013 kl.18:23

Hvis det er slik Europabevegelsen argumenterer for EU-medlemskap, dvs at Norge må være med for å kunne gi mer av våre skattepenger og hjelpe Sør- og Øst-Europa, er jeg ikke det minste overrasket over at oppslutningen om norsk EU-medlemskap er på et lavmål.

Hvis man ønsker norsk EU-medlemskap, tror jeg den eneste måten å overbevise om det på er å argumentere med at det vil være en fordel for de fleste nordmenn. Ikke med at man skal hive norske skattepenger etter korrupte regimer i Sør- og Øst-Europa

Skriv en ny kommentar