hits

Toppmøtet EU - Kina: En tragedie for Norge.

kommentarer 12 kommentarer

I dag  fant det første toppmøte mellom EUs ledere Van Rompuy, Barroso og Schulz og Kinas President Xi sted i Brussel. Etter det historiske møtet i forrige uke med President Obama, markerer dette nok endring på den internasjonale arena: Samarbeidet mellom regionene skyter fart. Dette er en tragedie for Norge som står alene utenfor EU.

Forhandlinger om økonomi, energi og menneskerettigheter

EUs toppledere og Kinas president drøftet først og fremst økonomiske og handelspolitiske forhold. Men Presidenten i Europaparlamentet Martin Schulz bekrefter at han reiste flere spørsmål om Kinas manglende respekt for menneskerettigheter og la vekt på at det var viktig at disse spørsmålene kom på bordet når man diskuterte økonomi og handel. "Europaparlamentet vil sørge for at EUs forhold til Kina er balansert" sa president Schulz.

En rekke problemstillinger EU-landenes næringsliv har i Kina ble tatt opp med den kinesiske presidenten. Men ingen nevnte noe om norsk næringsliv eller den totalt frosne politiske dialogen mellom Norge og Kina etter at Nobelkomiteen gav Nobels fredspris til menneskehetsforkjemperen Liu Xiaobo i 2010.

Under møtet sa President Xi at Kina ønsker å bidra til EUs nye energi- og klimapolitikk og at de må finne en løsning på EUs antidumpingtiltak mot kinesiske solcellepaneler.

 

Milliardkontrakter

Presidenten hadde med en næringslivsdelegasjon på over to hundrede bedriftsledere som signerte kontrakter for flere milliarder euro under besøket i Tyskland, Frankrike og Belgia.

I fjor inngikk Island en handelsavtale med Kina og nylig trådde en avtale mellom Kina og Sveits i kraft. Det viser at i EFTA-familien, hvor Norge er med, finnes det ingen solidaritet, mens i EU-familien står alle landene sammen i forholdet overfor andre land og regioner.

Investeringsavtale

Høyt på dagsorden for dagens møte i Brussel stod forhandlingene om en ny investeringsavtale mellom EU-landene og Kina. Direkte investeringer står kun får skarve to prosent av den totale verdien av samhandelen. Dette er begge parter enige om må økes. Men da må også forholdene legges til rette for at investorer fra EU-landene kan føle seg trygge. Kina må respektere intellektuelle rettigheter, de må gi utlendinger anledning til å etablere egne selskaper uten kinesisk majoritets-eie, og de må etablere et juridisk rammeverk man kan stole på. Det vil si at det ikke må være politisk påvirkelig.

Forhandlingene startet i januar i år og ventes ferdige i løpet av 2015.

Norsk næringsliv alene

Lykkes EU og Kina og bli enige om en ny investeringsavtale vil norsk næringsliv bli stående i en svært dårlig posisjon da vi vil være det eneste landet i Europa uten samarbeidsavtale om markedsadgang og beskyttelse av investeringer med Midtens rike, som i 2030 er forventet å gå forbi USA og bli markedet med høyest kjøpekraft i hele verden.

 

 

 

 

12 kommentarer

31.03.2014 kl.18:36

Vi klarer oss fint slik vi har det nå, hvorfor klage og hele tiden presse på at norge må bli med i eu.

Det er jo bare å se en tid tilbake hva som skjedde med mange av eu landene. Eller er det glemt allerede?.

Ola Ola

31.03.2014 kl.19:53

Vi klarer oss sjøl for olja renn evig og offentlig sektor i distrikta kan auke for evig!!!!

Mogadonen

31.03.2014 kl.19:58

Det triste er at Norge ikke flagger høyere at vi blir hindret som eneste land in Europa på grunn av en fredspris.

Dette sier mye om Kina som handelspartner. Si imot dem og de slår vilt og uhemmet tilbake som den bøllenasjonen de er.

EU har ingen hemninger med å ikke vise solidaritet. Hvorfor skulle de det med et "ikke-EU land".

S10an

31.03.2014 kl.20:13

Selv om det er mange rævsleikere iblant våre politikkere så kan vi jo ha igjen litt integritet.

Kineserne kan dra seg rett til h.. og hadde vi hatt baller så hadde vi inngått frihandelsavtale med Taiwan og sluttet å betale kontigent til EU siden vi ikke får noe igjen for det.

Jan Guldvog

31.03.2014 kl.20:48

Er det virkelig en tragedie for Norge å stå utenfor EU?

NEI, mener nå jeg! :)

For min del kan Norge godt stå utenfor EØS også! :)

Erik P

31.03.2014 kl.21:14

Jeg ser over her at noen mener det går an å leve av "integritet". Vel bekomme, håper det smaker...

Sven K

31.03.2014 kl.21:33

Hvis det er noe vi bør ha lært etter fredsprisen til Liu Xiabo i 2010, så er det at Kina bruker sine handelspartnere som gisler når anledningen byr seg. Jo mer avhengig handelspartneren er, jo verre er det å motsi Beijing. Det går greit for Norge som har mindre enn 1 % av sin utenlandshandel med Kina. Det er verre for Kinas naboer, som Filipinene, der andelen er rundt 30 %. Altså; verken Norge eller EU bør øke sin handel (og avhengighet) med Kina!

Frederiquo

01.04.2014 kl.00:18

Kina bidra til klimapolitikk i EU! Prøve kineser å være morsomt, de slite selv med klima.

Gunnar

01.04.2014 kl.02:55

Hadde EU ment noe som helst med menneskerettigheter, ville EU stilt seg solidarisk med Norge og lagt press på Kina.

At det ikke skjer, viser EUs sanne ansikt.

Meninger er gode å ha, bare det ikke skader økonomiske forhold. Da får pipa en annen lyd.

Dobbeltmoralisme er en dyd.

Og en slik organisasjon vil Paal Frisvold ha oss til å melde oss inn i! FY og SKAM!

Steffan

01.04.2014 kl.10:54

Jeg er enig i at Norge mister mye mtp. at vi er utenfor EU. Norge gjør heller ikke nok for å være konkurransedyktige, det satses lite på teknologi, nyvinning og innovasjon. Ja, det er satsning på disse områdene men markedet er sterkt regulert av store avgifter som ruinerer bedrifter og da må faktisk regjeringen åpne for at denne reguleringen blir enten fjernet eller sterkt redusert skal vi kunne konkurrere med EU's fremtidige vekst.

Seifu

01.04.2014 kl.11:24

Det er kjent at EU er Fransk-Tsk styret (the Franco-German rule) og Tyskland er styret sin hovedsjef. Både Fransk-Tysk styret og Kina er ikke demokratier. Frisvold kjemper for helt Fransk-Tysk styrt Norge og bruker hver argument han finner å støtte sin kampanje for å legge Norge under styret. Avtalen mellom Kina og Fransk-Tysk styret bør ikke brukes som en argument for å selge Fransk-Tysk styret til Nordmenn. Dette er en veldig svak argument og viser at Frisvold og bevegelsen for Fansk-Tysk styrt Norge er rammet av desperasjon. Andre ikke Europeiske land har inngått handelsavtaler med Kina og Norge trenger ikke å være under Fransk-Tysk styret å innfå en slik evtale. Kina stillerheller ikke krav at Norge bør være under styret for å inngå handelsavtale med det.

Ståle Giverhaug

01.04.2014 kl.14:08

Sitat:"I fjor inngikk Island en handelsavtale med Kina og nylig trådde en avtale mellom Kina og Sveits i kraft. Det viser at i EFTA-familien, hvor Norge er med, finnes det ingen solidaritet".

For det første viser eksemplene dine at det er fullt mulig og temmelig vanlig å inngå selvstendige handelsavtaler uten at man er medlem av EU. Dermed er du og EU motstanderne i hvert fall enige om en ting!

For det andre skjønner ethvert oppegående menneske at for å underbygge den grove påstanden om at "det ikke finnes solidaritet i EFTA familien" må man finne langt mer underlag enn to enkelteksempler.

For det tredje: Solidariske i forhold til hva? I forhold til EU? Er de så innmari solidariske innen EU?

Skriv en ny kommentar