hits

EUs blåmandag: Steng verden ute!

kommentarer 7 kommentarer

Om to dager braker Europaparlamentsvalget løs. Forrige gang stemte bare i overkant av førti prosent av EU-borgerne, selv om deltakelsen i mange land lå godt over 70 prosent var noen helt ned i 20-tallet.  Denne gangen forventes variasjonen enda større, og at gjennomsnittet kommer ned på 30-tallet. Den lave oppslutningen vil blende mange og friste mange til å dømme hele EU-prosjektet nord og ned. Når i tillegg vinnerne i mange land er partier som vil EU til livs, våkner EUs ledere opp til en blåmandag.

Eurosekeptikere

For første gang etter andre verdenskrig er det bare knappe førti prosent av det franske folk som mener at EU tjener Frankrikes beste. Over seksti prosent av franskmenn mener EU er bortkastede penger. Derfor vil de fleste stemmene i valget gå til nasjonalistpartiet, Den nasjonale front, og deres leder Marine LePen.  Det samme vil skje i Storbritannia der Nigel Farage fra det britiske nasjonalpartiet UKIP vil sanke fleste stemmer. Han mener EU er waste of time and money, selv om han både han og hans kone hever sjenerøs lønn fra nettopp Europaparlamentet. I Holland, Østerrike og Ungarn er også euroskeptikerne på fremmarsj og vil komme på på pallen.

Vold og innvandring 

Hva binder disse nasjonalistpartiene sammen? Svaret er som oftest ikke detaljstyring og krummede agurker, slik mange får inntrykk av. Det er to faktorer som går igjen i hvert land: Sikkerhet og innvandring.

Sikkerhet: Ran, innbrudd og vold har økt dramatisk i alle land. Politiet har ikke fått tilstrekkelige ressurser og makter ikke å holde tritt. Det er politikerens egen skyld at de ikke har bevilget nok penger og satt klare nok krav til at politiet skal opprettholde lov og orden. 

Innvandring: Tall fra OECD og Eurostat viser at de aller fleste innvandrere fra land utenfor EU kommer fra Tyrkia, India, Kina og Marokko. I 2013 de representerer bare 3-4 prosent av den totale befolkningen i Sverige, Frankrike og Storbritannia. Tallet er litt høyre for Tyskland, Østerrike og Luxembourg  (ca 5-7 prosent), mens de Baltiske statene ligger høyest pga den store russiske befolkningen. Men daglig ankommer det et økende antall flyktninger fra fattige og kriserammede områder som Syria, Sudan og Afghanistan. 

1+1=2

Når noen innvandrere også begår vold eller innbrudd er det som det skjer et klikk i hodene på folk.  Da ropes det etter stengte grensene for å gjemme seg for verdens brutale realiteter. Og fordi EU har innført felles grense mot resten av verden og fjernet de gamle landegrensene seg i mellom, får de skylden for uføret. Det er en realitet EUs ledere må ta på alvor når valgresultatet foreligger og Europa våkner til en nasjonalistisk blåmandag. 

 

 

 

7 kommentarer

Herbjørn Strømmesen

20.05.2014 kl.10:51

I stedet for å bruke penger på EU burde Norge bruke penger på å øke politi, kjappere tilpasning og behandling på innvandrere. AP har vært flink å skjære ned på budsjettet på dette. Nå viser det seg mer og mer at det er et stort behov da kriminalietet øker sterkt. Det er ikke kapasitet.

Mvh Herbjørn Strømmesen

Nei er nei 2ganger!

20.05.2014 kl.11:22

Ærlig talt frisvold, grunnen til at flere og flere vil stemme på eu kritiske partier er fordi dette eu prosjektet ikke er bærekraftig. Enorm gjeld,dårlig styring og masse innvandring som fører med seg kostnader som ikke er bærekraftige, eu ender som romerriket og sovjet imperiet med at det blir avløst og folket blir fri ifra byråkrati og gjeld, norge har sagt nei 2 ganger så respekter det

Tony Aandahl

20.05.2014 kl.12:28

Vi har sagt nei 2 ganger, og vil nok si det en 3.gang. Jeg sa nei i 1972 og ja i 1994. Da var det ikke handel og vandel som avgjorde. Men det gikk opp for meg at for første gang i moderne historie sitter europas arvefiender rundt samme bord, og med 2.verdenskrig som bakteppe, ja så var det overhode ikke vanskelig å stemme ja.jeg ønsker et stort og forent Europa, med en felles eurohær, bare da kan man være en motvekt til krigshisserne USa og Russland.Vi er blitt noen merkelige , smålige figurer her vi beveger oss i verdens rikeste land. Vi diskuterer om vi kan ta i mot 1000 syrere.Ja vi diskuterer det, mens jordan med sin befolkning på 6,5 mill har tatt i mot nærmere 700 000 syriske flyktninger,og vi diskuterer om vi skal ta imot 1000. Vi er ikke engang frempå og tilbyr Jordan økonomisk hjelp til håndtering av flyktningene.Vi skulle skamme oss. Italia håndterer på 1000 vis av flyktninger via øya Lampedusa, vi trekker på skulderne , nei det, det er et EU og Italiensk problem.

Hvor er det blitt av den lille Fritjof Nansen i oss. Er vi blitt slik at det eneste vi ser og bryr oss om er gen navnlelo.

Nigel

20.05.2014 kl.12:36

De gangene jeg hører Farage tale i europaparlamentet er han opptatt av det udemokratiske med EU-systemet og hvordan de overkjører medlemsstatene og at han ønsker et europa bestående av selvstendige stater som samarbeider på frivillig basis. Når media får styre dagsorden så er de aldri interessert i disse temaene, kun innvandring og kriminalitet for å kunne stemple han som fremmedfiendtlig.

Er det rart fler og fler forholder seg til alternativ media for å holde seg oppdatert??

Frisvold: hvorfor mener du Farage ikke burde motta lønn fra europaparlamentet som han er valgt inn i, er det kun forbeholdt de som ønsker å flytte all makt til Brussel??

Jon Amundsen

20.05.2014 kl.12:41

En god kommentar, og ja - det er skremmende å se ytre høyre fløys populistiske fremarsj. Jeg håper imidlertid at verdiene EU er tuftet på, og som har holdt fred i Europa lenger enn noen fredsperiode her tidligere er solid nok.

Det at folket her har stemt nei to ganger, betyr ikke at vi for evig og alltid skal legge ballen død. Det er som å akseptere at vi ikke trenger flere Stortingsvalg, siden vi valgte våre ledere nå i høst.

Schiff

20.05.2014 kl.14:46

Jon Amundsen: hvor ofte har landene som har meldt seg inn i EU hatt folkeavstemming om de fortsatt ønsker å være medlem? ..mener du vi bør ha avstemming f.eks hvert 10 år uavhengig av om vi er medlemmer eller ikke? Hva synes du om at norges befolkning ikke har fått stemme over eøs-avtalen?

Paal Frisvold

21.05.2014 kl.09:03

Nei er nei 2ganger!: EU har ingen gjeld. Det er medlemslandene som har gjeld. EU styrer ikke medlemslandene slik soviet og romerriket gjorde. Det er en stor forskjell.

Skriv en ny kommentar