hits

Europas sjokkvalg

kommentarer 14 kommentarer

I dag våknet Europa opp til et nytt parlament hvor høyrepopulistene har gjort et stor-innrykk. Hva betyr det for EU, Europa og Norge?

 Betydning for EU

Med over tjuefem prosent oppslutning i Frankrike og Storbritannia har anti-EU-partiene UKIP og Front National for første gang kapret førsteplassen i et valg. Høyrepopulister i Danmark og Sverige har også fått historisk store oppslutning.

Det sender et sterkt signal om en folkelig misnøye med EU-samarbeidet. EU har ikke klart levere hva de har lovet og da ropes det stopp. Høyrepopulistene vil ha et helt annet Europa hvor nasjonalstatens gjenerobrer makten med egne valutaer og egne grenser.  

Ingenting er bedre enn at disse kreftene får anledning til å hevde, debattere og forsvare sine holdninger på Europas politiske arena. Der vil de møte andre partier som er like harnisk over EUs manglende evne til å løse Europas økonomiske og sosiale problemer. Men da må de ca 120 høyrepopulistiske delegatene også bli enige om felles partigruppe og politikk. Det er ikke gitt - akkurat som på venstresiden som også består av flere grupperinger. 

Vinneren av valget i Hellas er også sterkt kritisk til dagens EU, men ser en annen løsning. De ønsker, som vinnerne i Holland, Italia og flere andre land, et tettere økonomisk og politisk samarbeide hvor landene viser større grad av solidaritet: Felles skatt, felles ansvar for innvandring, og deling av energiressurser. Det er holdninger greske protestvelgere deler med mange av Europas grønne og liberale partier.

Betydning for Europa

Vi ser derfor et Europaparlament dominerte av klare politiske motsetninger. Motpolene vil gjøre debattene mer spenstige med klare politiske konfrontasjoner.  Endelig vil parlamentet ta for seg debatten om hvilket Europa folk vil ha og hvilken rolle EU skal spille. Det er et sundt demokratisk trekk for Europa.

De store etablerte politiske partiene som Sosialistene og de konservative vil måtte jobbe mye hardere for å sikre politisk flertall for sine saker.

Både tempo og temperaturen vil bli høyrere.

 Betydning for Norge

Blir Europaparlamentet mindre teknokratisk og kjedelig vil det bli tøffere for Norge å få plass i kaffebaren for å fremme særegne norske interesser. 

Får det nye parlamentet slutt på å holde plenumsmøter én uke per måned i Strasbourg vil det være et betydelig tap for norske interesser. Årsaken er at det reduserer muligheten til å treffe og drøfte politikk med medlemmene, deres assistenter og rådgivere.

 

EU-samarbeidet er fortsatt ungt, umodent og i støpeskjeen.  

 

 

14 kommentarer

Ragnhild

26.05.2014 kl.10:49

Det betyr kanskje en stopp på etnisk rensing og splittelse i Europa.

Oslo

26.05.2014 kl.11:24

Sjokkvalg?

Steinar

26.05.2014 kl.11:33

Hvorfor skrives det høyrepopulister mm?

De fleste fokuserer på sitt lands innbyggere og at de ikke skal dele fritt ut til alle som passerer sitt lands grenser?

Er det så galt å fokusere på sitt land og sin kultur?

Jeg tror mange er lei av det som har forgått de siste tiårene og som nå nærmest er blitt en nærmest eksponentiell utvikling på en massemigrasjon til et Europa som allerede har stor mangel på arbeidsplasser, og et velferdssystem som er dømt til en undergang.

Thomas

26.05.2014 kl.12:27

Synes analysen i forhold til betydningen for Norge var litt tynn. For mange av de EU-skeptiske partiene, er nettopp selvråderett et poeng.

Jeg tror det er tre forhold som har påvirket valget i år. Stor innvandring med påfølgende utfordringer (les: problemer), mangel på selvråderett og en globalisering som gjør at det nå er Asia (Kina) som vokser økonomisk og dårligere tider for Europa.

Hva man synes om EU/EØS har nok mye med hvor man står og hva man ønsker å oppnå. For det Norske folk har ikke EØS vært til det gode. Med over 30 000 lobbyister i Brussel (du er vel en av de..), så er EU ikke en organisasjon jeg har særlig tro på. Jeg håper derfor at valget i år er starten på avslutningen av vårt EØS medlemskap. Dessverre tror jeg at den store innvandringen til hele Europa, vil skape mange mørke skyer i tiden som kommer.

FUCK HVITE MENNESKER

26.05.2014 kl.12:35

HVite mennesker... DEN HVITE SNØAPE..

er den største sykdommen på denne jorda..

jeg er glad neste krig er på vei..

VI SKAL LÆRE DENNE HVITE ONDE JVLIGE SATANISKE RASEN..engang for alle..

antitroll

26.05.2014 kl.12:54

Don't feed the troll

Ragnhild

26.05.2014 kl.12:58

Den hvite rasen er også en verdensminoritet. Så du er anti-arisk du som hater alle hvite? Les litt historie du synes jeg.

Seifu Tsegaye

26.05.2014 kl.13:59

Selv om det så kalet Europa parlamentet har ikke en avgjørende rolle og politisk makt,sende valget et viktig signal til Fransk-Tysk styret(EU. Fransk-Tysk styret er udemokratisk og et håndverk av de få Europeiske politiske og økonomiske eliter som trosser og viser forakt til borgere. Styret er ikke et folkelig politisk proskekt og har marginalisert,fremmedgjort vanlige borgere og skapt misnøye og skuffelser. Styret er bygd på et topp til bunn kommand politisk system og mangler åpenhet og viser forakt til borgere. Et slikt styret gjenspeiler et trekk av diktatur. Konsentrasjon og sentralisering av så mye avgjørende makt på hendene til byråkrater som ikke er folkevalgt og ansvarlige til borgere er ikke bærekraftig. Borgere heller ikke ønsker slik utvikling i Europa. Derfor har så kallet `Høyre eller Venstre partier eler politiske grupper`har løftet fremn folkets agenda (demokrati,sevråderett og folke styret). Det bør leses som folkets opprør mot de politiske og økonomiske eliter som styret uten folkets samtykke. Om de (så kallet høyre og venstre populister)vinner i valgene som holdes i nasjonal stater,da blir det vanskelig for Fransk-Tysk styret til å kontrollere og styre som nå. Det er misvisende å sankke om Fransk-Tysk styret som et samarbeid organ fordi det har en avgjørende politisk makt og har fellesvaluta (Euro),Grunnov og parliament. Jeg er kjent med at norske politiske og media eliter er svært pro-Fransk-Tysk styret og er for helt Fransk-Tysk styrt Norge. Derfor foretrekker de bruk av ordet og begrepet samarbeid når det gjelder Fransk-Tysk styret.

snøape

26.05.2014 kl.17:17

Til fuck hvite mennesker:

Hvorfor hater du oss "snøaper" Hva har vi gjort deg? Og hvorfor kom du hit hvis du hater oss? Jeg hadde ikke flyttet til ett land jeg hater, selv hvis leveforholdene hadde vært dårlige her.

Jeg synes vi alle burde gå mer inn i oss selv. Hvorfor skal vi gå rundt å hate andre, bare på grunn av hudfarge. Spiller det egentlig noen rolle om man er hvit,brun eller svart av hudfarge?

Jeg er glad jeg ikke går rundt med så mye hat inni meg. Det ville vært vondt og grusomt. Håper du også en dag vil innse at det ikke går å krige mot hverandre. Det nytter ikke.

Tenk hvor god verden hadde blitt hvis vi alle hadde brukt all tiden vi brukte på å hate andre mennesker til å gå rundt å elske andre på istedenfor. Tenk på hvor mye bedre verden hadde blitt.

Hilsen en snøape

Kjetil

26.05.2014 kl.17:18

Jeg begynner i bli dritt lei alle politisk korrekte journalister og meningsbærere som daglig har nedlatende artikler om alt og alle som ikke hyller Islams inntog i Europa.

Det du kaller høyrepopulister er vanlige mennesker som har skjønt alvoret. I motsetning til deg, Frisvold.

viking

26.05.2014 kl.18:08

haha...Fuck hvite mennesker?!?!

Neste krig kommer?

og vet du hva som skjer i den neste store krigen om ikke jorda går under? hah..

jo det skal jeg fortelle deg.

Amerika,store deler av Europa,Australia,sør amerika,russland og noen land i Asia vil fremdeles være her.

Mens midt-østen og store deler av Afrika vil være under vestlig kontroll hvis ikke totalt ødelagt og øde! haha.

Solveig Olavsen

26.05.2014 kl.19:06

Vi får håpe at dette bare er begynnelsen, og at ALLE vesteuropeere har skjønt hva som er på gang: masseinnvandring som truer vår velstand og ikke minst vår kultur, og kan gjøre oss til en minoritet i vårt eget land! Pluss ødelegge oss økonomisk sett . Vi vil ikke ha et sånt Europa!! Tilbake til sjølråderett og landegrenser! UT av EØS! Og folkeavstemning om innvandring NÅ!

Wolfenstein

27.05.2014 kl.00:24

Hvorfor er ikke innlegget "FUCK HVITE MENNESKER" slettet?

Bytt ut hvit med svart og jeg garanterer innlagget ville vært slettet og brukeren bannlyst.

Kalle Kanin

27.05.2014 kl.09:41

Bør ikke politiske kommentarer også forstå at en høyrevind er et signal med ønske om endringer? Bør da ikke politisk korrekte politiker "ta" signalet og endre kurs? Kan det være at innvandring fra den 3. verden nå har vært et mislykket eksperiment som burde strammes betydelig inn? Vi har vel allerede konkludert med en ting: Befolkningsekslposjonen i den 3 verden gjør at det er en nærmest uuttømmelig strøm av mennesker som ønsker seg til den 1. verden, og vi må kunne være såpass rakrygget å si at vi nok dessverre har ikke ressurser nok i Europa til å redde hele verden. På et tidspunkt vil det være nok er nok, selv for den mest ihuga politisk korrekte. Når kommer det tidspunktet?

Skriv en ny kommentar