hits

20 år etter folkeavstemningen - vi bør skaffe oss venner før vi trenger dem!

kommentarer 8 kommentarer
I dag feirer neisiden 20-årsdagen for seieren med skyhøye meningsmålinger.

Mens norsk økonomi går så det koker sliter mange EU-land tungt. Finanskrisen og migrasjonspresset setter vestlige demokratiers samfunnsmodell under press.
Kontrasten mellom et krisepreget EU og norsk velvære frister derfor ingen til å ta en ny debatt om Norges rolle i Europa. Der tar de grådig feil.
EU er laget for å takle kriser og for at land skal jobbe sammen for å løse felles problemstillinger.

EU er ingen tryllestav som kan fikse alt. Det er ingen skjønnhetskonkurranse hvor land måler seg i hvem som er best. Når det er krise i nabolaget kommer folk sammen for å hjelpe hverandre. De går ikke hjenm i stua og beundrer sitt egen velvære. Slik er ikke det norske folk. Men det er slik vi sett på av våre naboland. Går oljeprisen lenger ned nå og vi får en overoppheting på boligmarkedet er norsk økonomi ille ute å kjøre. Da må vi sørge for at vi slipper EØS-avtalens tollsatser og handelshindringer for fisk, jordbruk og industri. Vi bør skaffe oss venner før vi trenger dem. I dag er Norge kjent i Europa for å skru opp tollbarrierer, prutte på EØS-kontingent og tyne fattige EU-land med skyhøy gasspris.

I 1994 var det ingen som visste hvordan Europa, EU og EØS ville utvikle seg. Vi stemte på en power point presentasjon. Uttrykk som "fri flyt av kapital, tjenester, personer og varer" skremte fletta av folk. Den NHO-drevne kampanjene gjorde EU-kampen til en klassekamp.
Jasiden kom alt for sent i gang, var dårlig forberedt og satset på helt gale samfunnsgrupper: menn i private sektor, mens de overså den avgjørende gruppen: kvinner i offentlig sektor.
Les mer om hva som skjedde i 1994 og hvilke utfordringer Norge har overfor EU i boken "Mot Europa - fortellingen om et nølende Norge".

I dag sier Norges EU-ambassadør at han har oversikt over EUs initiativ. Han snakker som om Norge sitter å venter på hva EU finner på. Det har han helt rett i. Men EU er et rettsystem og politisk arena. Ingen dør eller postboks vi kan stirre på - slik ambassadøren fremstiller det som. Hans utsagn vitner om et land på gangen. Ikke et anderledesland, men et etterpåland.

Jasiden bør ikke være redd for en ny folkeavstemning. Ser man til britene, hvor skepsissen var like stor som i Norge for et par år siden, er trenden snudd etter at Cameron annonserte at han vil organisere en folkeavstemning dersom han vinner neste valg, i 2017.

Stortingsvalg hvert fjerde år gir norske politiske partier anledning til å presentere og forklare sitt program for folket. Det mobiliserer debatt, interesse og genererer kunnskap. Det samme trenger EU-saken. Derfor bør regjeringen annonsere at den vil holde en folkeavstemning i midten av neste stortingsperiode.

8 kommentarer

Ståle Giverhaug

28.11.2014 kl.15:39

Det mest tåpelig med EU striden i Norge er at den aldri legges død.

Det blir en evig seig-pine som hjemsøker både politikk og næringsliv på en passiviserende måte.

I stede for at ja siden legger tapet bak seg, tar innover seg realitetene og begynner å se fremover, sutres det om det manglende medlemskapet ved enhver tenkelige og utenkelige korsvei.

På tide å justere kartet etter terrenget?

Ichel Andersson

28.11.2014 kl.21:35

Vi bör feire med å si NEi til EØS og Schengen!

Gratulerer med dagen:)

Roger Johansen

28.11.2014 kl.22:43

Nei-siden får komme opp med et troverdig alternativ til EØS-avtalen før de kan bli tatt seriøst. Selvsagt kommer jo det aldri til å skje, da Nei-siden ikke har noe alternativ å presentere. Handelsavtalene fra 1972 er så utdaterte at de ikke er noe alternativ. Og hva ser Nei-siden for seg at skal være løsningen da?

Problemet til de som er mot EU og EØS er at det eneste alternativet til en EØS-avtale er fullverdig medlemskap i unionen. EU har tydelig signalisert at de ikke kommer til å gå inn på noen løsning med frihandelsavtaler slik Sveits har med noen andre land. Så da blir utfordringen til motstandere av EU hvordan vi skal sørge for å opprettholde norske arbeidsplasser når vi står fullstendig isolert fra alle land rundt oss.

shifty shift

28.11.2014 kl.23:18

har reist runt i nederland ,frankrike og Storbritannia og der vil befolkningen ha mindre EU og mer styring ifra sine egne parlament og styre seg selv. EU har fått store problemer med økonomien etter at flere og flere land som ikke har en bærekraftig økonomi samt mye korrupsjon har blitt tatt opp som medlem. Befolkningen i Litauen har minsket med 750.000 mennesker på 10 år på grunn av at de fleste unge som har hatt mulighet har reist vestover mens vest-europeiske land som nederland og england har hatt kraftig økning i innvandrer-befolkningen noe som har medført at i de store byene der så er ikke landet lenger til og kjenne igjen. NEI TIL EU OG JA TIL SELVSTYRE!

Stian

28.11.2014 kl.23:41

Trenden er vel ikke akkurat snudd i UK - at Cameron har "lovet" nytt valg i 2017 er jo forøvrig noe han har forsøkt å utsette så lenge som mulig.

Er vel ikke uten grunn at UKIP (som forøvrig er meget EU skeptisk parti) er på sterk frammarsj i UK.

Magnus

29.11.2014 kl.01:40

Stian. Cameron har før lovet gjenvalg av EU avtalen og den ble ikke holdt. Hvorfor tror du at han vil holde denne avtalen da?

Stian

29.11.2014 kl.01:57

Magnus,

Du har helt rett (og jeg tror ikke han kommer til å holde denne avtalen) - men Frisvold bruker dette som et argument i artikkelen han har skrevet.

I mitt svar har jeg i tilleg brukt " " som skulle implisere at jeg ikke har den store troen på at Cameron står for det han sier.

Forøvrig så bør jo de fleste søke opp "Nigel Farage" på youtube - selv om man ikke nødvendigivs er enig med alt han står for/sier - så har en noen meget gode kommentarer om diverse ting....:)

Hvordan Frisvold ser så positivt på Cameron sin "lovnad" er for meg rimelig uforståelig, og virker heller som et dårlig argument for folk som ikke gidder å lese seg opp på alternative argumenter - og om hva den faktiske holdningen til folk flest i UK er i dag når det kommer til spørsmålet om EU.

middelsengasjert

29.11.2014 kl.10:33

EU er en union som potensielt kan bli føderal. Inntreden i en sånn union skal derfor ikke tas like lett på som et stortingsvalg, der vi har en homogen suppe av partier som stort sett mener nøyaktig det samme.

For øvrig kan det nevnes at de kontinentale europeere jeg kommuniserer med daglig oppfatter oss som rike, selvstendige, effektive og tilpasningsdyktige. Ut fra den deduktive metode du anvender kan man derfor kun slutte seg til at vi har gjort det fantastisk uten EU, og burde gjøre det enda mer fantastisk uten EØS.

Skriv en ny kommentar