hits

EU-forhandlinger om anti-terrortiltak - uten Norge til stede

kommentarer 10 kommentarer
I dag møtes utenriksministre fra alle EU-land i Brussel for å diskutere hvordan EU skal styrke beredskapen og sikkerheten mot nye terrorangrep. Norges utenriksminister, Børge Brende, er ikke med.

Gjennom Schengen og Europol samarbeider EU-landene tett på anti-terrorområdet. Nå skal samarbeidet utvides og styrkes etter de grusomme masakrene på Charlie Hebdo-redaksjonen i Paris.

Forslagene som ligger på bordet går ut på å styrke beskyttelsen av EUs yttergrense, som faktisk går langs den norske kysten. I tillegg vil det bli innført hyppigere kontroller ved grenseovergangene Schengen-landene i mellom. Et kontroversielt forslag som ligger på forhandlingsbordet, men er så langt blitt stoppet av Europaparlamentet, er å pålegge flyselskaper å oversende passasjerlister til overvåkningspolititet. Dette ble innført i USA etter 9/11. Det vil også bli diskutert hvordan europeiske etterretningsvesen i EU kan utveksle informasjon og stå til tjeneste for hverandre.

Norge har ikke anledning til å delta på møtene med EUs utenriksministre. Ikke engang en norsk observatør er tilstede. Den norske regjeringen vil få ettersendt konklusjonene fra møtet når de er språkvasket og juridisk gjennomgått.

NATO har tidligere vært ankerfestet for norsk sikkerhet. NATO er myntet på tradisjonelle krigshandlinger fra land utenfor alliansen. Nye trussler fra voldelige ekstremister i hjemlandene fanges derfor ikke opp av NATO-samarbeidet. Det er slike problemstillinger EU-samarbeidet nå går løs på.

At Norge ikke er tilstede for å drøfte sikkerhetstiltak for vårt eget land er svært alvorlig. Vårt utenforskap kan sette det norske folks sikkerhet i fare.

10 kommentarer

shifty shift

19.01.2015 kl.15:03

Den store ulykken som mange vest-europeiske land har gjort er og åpne grensene for muslimsk innvandring. Frankrike og Belgia har nå sett resultatene av enorm innvandring hvor man nå må ha militæret som passer på i de store byene. EU har enorm arbeidsløshet og store gjeldsproblemer og da er det beste for Norge og være selvstendig og styre seg selv, det er tross alt mer demokratisk at vi blir styrt fra stortinget enn fra eu-pampene i Brussel

henrik

19.01.2015 kl.15:05

Den beste løsningen for og hindre terror er som følger: STOPP MUSLIMSK INNVANDRING!

pedant

19.01.2015 kl.15:23

Den beste løsningen for og hindre

=> å hindre

Norskundervisning kan også være nyttig

Kent

19.01.2015 kl.15:34

Nok en skremselspropaganda fra EU tilhengerene.....

Erik P

19.01.2015 kl.16:20

Frisvold har jo et poeng her, men det fins allikevel endel samarbeidsarenaer som trygger vår sikkerhet både innen etterretning, politisamarbeid og Schengen. Som liten nasjon må vi nok uansett venne oss til at de store bestemmer det meste....

Petter

19.01.2015 kl.17:17

Det er så latterlig med disse forslagene om å sende over passasjerlister.

Dette kan enkelt løses ved å bruke moderne teknologi hvor to lister med navn (terrorister og passasjerer) kan sammenlignes uten at noen informasjon deles mellom de to aktørene.

Det er bare å google "oblivious transfer protocol". Dette er vel studert de siste årene, men overvåkningsetatene skal pinadø meg ha all informasjon selv om de vet, eller burde vite, at dette ikke er nødvendig.

http://dl.acm.org/citation.cfm?id=365502

Finnes det bedre bevis på at det er andre ønsker som ligger bak disse forslagene?

Snorreholberg

19.01.2015 kl.20:00

Eller så kan vi snu på det - og si at dersom Norge hadde hatt kontroll på grensene sine med passkontroll de siste 10 årene - så hadde vi ikke hatt de problemene som vi har idag. Når EU er årsaken til mye av problemet som vi har idag - så er vell ikke løsningen enda mer EU. Ut av Schengen - jo raskere jo bedre.

Seifu Tsegaye

19.01.2015 kl.22:17

Utenriksminsiterer fra den Fransk-Tyske styrte (EU) delen av Europa er blitt enige om et bredt internasjonalt samarbeid i kampen mot terrorisme. Derfor er det ikke riktig og rasjonalt å snakke om norsk utenforskap i denne sammehneg. Et bredt samarbeid styret ønsker også inkluderer norge. Norge er integrert under styret og argumenten om norsk utenforskap er uten grunner Norge innfører det Fransk-Tyske styret(EU) sine dirketiver og er lagt under styret. Dette innebærer at Norge er styrt etter det Fransk-Tyske styret sine direktiver også. Derfor mangler Frisvols utenforskap argumenter noe belegg.

Anthon B,

20.01.2015 kl.09:03

Det er tragisk at en person som Frisvold bruker terror som skremselspropaganda for å få Norge inn i det den Totalitære Sosialistiske Europeiske Union.

Hr Frisvold: Sjekk dine meningsfeller i Europa. Det er faktisk en grunn til at dem på høyresiden i det store og det hele er EU skeptikere. EU er en ikke-demokratisk, korrupt, byråkratstyrt sosialistisk union som bruker makt overfor de medlemmer som ikke gjør som byråkratene i EU dikterer (bare spør Irland om hva som skjer dersom folket sier "nei" til EU sine påbud).

At norske høyrepartier faktisk er de sterkeste EU tilhengerne beviser bare en veldig vesentlig ting. Det finnes ikke ETT parti i Norge som står til høyre for Sosialdemokratene i Tyskland. Ikke ett. Alle norske partier, fra Rødt til FrP er i sin sjel sosialistiske partier. Dette er bare tragisk.

jeg har ett navn ja..

20.01.2015 kl.12:14

Norge er for lite til å få noen innflytelse i EU uansett. Greit nok at vi hadde kunnet "sitte rundt bordet" istedenfor på trappa, men vi er for små til å kunne gjøre noe med hva de andre bestemmer uansett. Eneste måte jeg ville vært for EU medlemskap var om Norge fikk vetorett, og Russland mista sin.

Skriv en ny kommentar