hits

EUs make or break: Kun EU kan stoppe flyktningestrømmen til Norge

kommentarer 16 kommentarer

Mandag møtes 29 statsledere i Europa i Brussel for å løse den største flykning katastrofen siden den andre verdenskrig. Sammen med Tyrkia skal alle EU-landene forsøke å bli enige hvordan Europas og Norges mest akutte problem skal løses: Stoppe og ta hånd om flyktningene i Hellas.

Blir de ikke enige kollapser ikke bare EUs flyktningpolitikk.  Mandag er EUs make or breake.

En ting er klart: Skal flyktningestrømmen til Norge stanges, må EU-lederne lykkes mandag. Sylvi Listhaug kan være så streng hun bare vil. Men så lenge EU-landene ikke blir enige vil strømmen nordover fortsette. Da er det et stort paradoks at Norge ikke engang er invitert til møtet i Brussel.

Ikke bare syrere

I følge Eurostat ble det registrert 1,2 millioner mennesker som søkte om beskyttelse i EU-landene i 2015. Det er dobbelt så mange som året før. Det kan være halvparten av antallet for 2016.

Av de 1,2 millioner flyktningene som kom til EU-landene i 2014, var kun én tredjedel fra Syria. Det vil si at hundretusenvis av flyktninger kommer fra Afghanistan, Libya, Irak, Sudan og andre land på det afrikanske kontinentet hvor sosiale, økonomiske og politiske problemer står i kø. Situasjonen vil derfor vedvare i mange tiår fremover.

Hva må gjøres?

Mandag må EU-lederne bli enige om å slutte og veive mennesker gjennom sine egne land, slik mange middelhavsland har gjort de siste årene. Da må til gjengjeld alle EU-landene bidra til å hjelpe Hellas, Italia og andre land hvor flyktningene ankommer. Land som deltar i Schengen-samarbeidet må bidra til EUs felles grense- og kystvakt, Frontex. Særlig de som ikke selv makter å takle tilstrømmingene. Gamle suverenitetsprinsipper, slik Slagsvold Vedum forfekter, løser ingen problemer og tilhører historiens skraphaug.

Forhindre Holocaust i Hellas

Så må alle land må bidra med både økonomisk og praktisk hjelp til Hellas hvor krisen er størst og tusenvis av mennesker sulter. EU-president Tusk har lagt 700 millioner euro på bordet. Europa kan ikke se på at det utvikler seg et vår tids Holocaust på de greske øyer. Hellas trenger humanitær hjelp som kan gi flykninger tak over hodet, mat, vann og klær.

Tyrkia og menneskerettigheter

Tyrkia spiller en nøkkelrolle. EU må betale for 'Hot spots' hvor flykningene kan oppholde seg i påvente av svar på asylsøknader. EU-landene må også gi Tyrkia klare signaler om fremtidig medlemskap. Da er respekt for menneskerettigheter er et ufravikelig krav. Myndigheters massearrestasjoner av tyrkisk media hører ikke hjemme i en Europas familie av demokratiske land. President Erdogans vendetta mot journalistene Can Dundar og Erdem Gul i avisen Cumhuriyet kan ikke gå upåaktet hen i EU-ledernes dialog med den tyrkiske statsministeren.

Norge leder an

En europeisk løsning krever at alle EU-land tar imot en rettferdig andel flyktninger. Erna Solbergs kunngjøring i Brussel i forrige uke om at Norge vil ta i mot 3000 flyktninger i år og ytterligere 1500 gjennom EUs relokalisering over de neste to år, viser at Norge leder an. Det er nok en grunn til at Norge bør delta på møtet. Det er et hinsides avkall på suverenitet for Norge, og synd for Europa, at statsminister Erna Solberg ikke deltar på møtet mandag.

Hvilket EU?

Skal EU-samarbeidet komme over denne krisen må lederne også sette i gang endringer på flere fronter. Enkelt sagt består EU-samarbeidet av 28 suverene lands nasjonale interesser kombinert med solidaritet. I dag er EU ineffektivitet, splittelse og fraværende:

Ineffektivt: Beslutningsprosessen i EU er for omfattende, kompleks og tidkrevende.  Paradoksalt nok er EU-samarbeidet på mange måter for demokratisk, sa NUPI-direktør Ulf Sverdrup under debatten i Munchmuseet om Europa og nasjonalisme organisert av Deloitte den 10. februar.

Splittelse: Brexit-debatten sår tvil EUs fremtid. Går Storbritannia ut av EU kan hele samarbeide begynne å rakne. Men det kan også føre til at de andre landene tar et stort skritt nærmere hverandre og vi får et sterkere EU.

Fravær: Sist, men ikke minst, lider EU av sitt eget fravær.  Mange roper på et sterkere utenrikspolitisk EU, slik mange roper på i konflikten i Ukraina og Syria hvor USA er på retrett og FN lammes av Russland og Kina.

Disse områdene må EU-lederne også takle. For Europa -  og i høyeste grad på Norge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16 kommentarer

eirik

06.03.2016 kl.12:37

Hvem er Silvia Lystad?

John Magne Trane

06.03.2016 kl.17:51

Silvia Lystad, den svenske tronarvingen som også er minister i Norge.

Er man integrert her i Norden, så er man integrert.

Og uff så mange flyktninger som kommer fra alle de landene det ikke er krig i. Nei og nei. Her må man gi de penger så de ikke blir fristet å komme hit saktere.

Hans

06.03.2016 kl.18:14

EU er løsningen. Det er bare å slutte med grensekontroller. EU har sendt noen milliarder euro til Tyrkia. Da ordner Erdogan opp. Riktignok har han ikke kommet helt igang ennå, men snart får EU valuta for pengene. La disse migrantene på grensa mellom Hellas og Makedonia få slippe igjennom. Østerrike og Slovenia kan bare slutte å begrense antallet migranter, EU ordner opp. Det samme gjelder Tyskland, Danmark og Sverige. Hadde ikke vært for disse skrekkelige enkeltlandenes tiltak så hadde nok EU løst saken for lenge siden. Da hadde Norge sikkert ikke fått noen migranter.

Nissen

06.03.2016 kl.18:23

Norge er og har vært en suveren stat. Muslim"flyktningene" ,som har løyet og slått seg til Norge, har ingen rett eller krav på å komme papirløse inn til Norges honningkrukke med all inclusive forpleining for resten av livet + familiegjenforening.

Fortsatt innslepp = største landssvik gjennom tidene og Listhaug kan enkelt snu muslim"flyktningene" på grensen. Se bare på hva Sverige gjør, noe som var utenkelig kun 6 måneder siden. Det er kort og godt ikke andre muligheter igjen.

Hjelp til nødlidende skal skje til nærområdet, selv EU har nå uttalt dette. Merkel sier at "flyktningene" skal hjem når det er fred igjen (lykke til med dette, Merkel...). Muslimene tar det de vil, de gjør ikke logiske ting som vi gjør her i Norge. Vann og olje, kan ikke blandes sammen og er uintegrerbare. De for seg og vi for oss. Fred og ro.

Eller, det motsatte. Valget gjøres nå på om våre barn skal ha en framtid.

Bob

06.03.2016 kl.19:22

Haha, holocaust på de greske øyer!? Yeah right...

Desuten det så rart at alle framstiller dette som noe nytt, for jeg mener å ha en svak erindring, langt bak i hode, om at folk har vært i lignende situasjoner før, tror det var i Afrika f.eks.

Og ja EU kan og burde stoppe det, men det spørs om viljen er til stede hos hos frau merkel. Den farligste ledern europa har sett siden 40 tallet.

Tommy

06.03.2016 kl.19:33

Flyktninger er folk som er på flukt fra krig eller forfølgelse. Om man rømmer grunnet økonomi og sosiale-goder er man en migrant.

- Jeg er helt uenig i dine subjektive betraktninger. Folk skal i beste fall ikke ha mer en midlertidig opphold og de skal tilbake når krigen er slutt. Alle migrantene skal rett ut igjen med en gang. De reelle flyktningene må vi lage en super flyktningleir til hvor de får kost, losji og reell utdanning for å ta med seg hjem.

Btw: Innvandring og integreringsministeren i Norge heter Sylvi Listhaug, ikke Silvia Lystad!

Petter

06.03.2016 kl.19:42

Sylvia Lystad. Seriøst?

Beviser jo bare at såkalte kommunikasjonsrådgivere er verdens mest overvurderte rase.

Oppgitt

06.03.2016 kl.20:59

Er så utrolig lei av landsforrædermediene som konsekvent omtaler velferdssnyltere som "flyktninger". Eier ikke disse Quislingene skam?

George Washington

06.03.2016 kl.21:15

Dere som leser blogger vet ikke hva frihet er for noe. Viste dere at i USA betalte de ikke skatt i 140 år. Her er noe å gruble på. Skatt er ikke frihet. Økt skatt er slaveri. Vi i Norge er alle sammen statlige slaver.Les mer om frihet i denne artikkelen. http://political-economy.com/thomas-jefferson-on-taxes/

George Washington

06.03.2016 kl.21:15

Frihet fra skatt nå er den største frihet.

http://political-economy.com/thomas-jefferson-on-taxes/

Ståle

07.03.2016 kl.10:02

Eu kommer til å møte flyktningstrømmen til våren med handlingslammelse.

-Fordi de ikke blir enige med Tyrkia.

-Fordi Tyrkia ikke har noe veldig stort ønske om å bli enig med EU, de vil bare ha mest mulig penger.

-Fordi Tyrkia begynner å bli grundig lei Vest-Europas dobbeltmoral som går ut på at vi vil ha Tyrkia til å gjøre drittjobben for oss - mot ikke-eksisterende penger som mot betaling.

-Ford de tidligere østblokklandene kommer til å nekte å delta i "spleiselaget".

Norge kan håpe på det beste, men bør forberede seg på det verste.

Oskar Berg

07.03.2016 kl.11:24

En alternativ tolkning er at denne situasjonen er det endelige beviset for at EU er en fiasko.

Norges befolkning har vist større klokskap enn de fleste av våre politikere ved at befolkningen avviste et massivt press om å gå inn i EU.

Ole kr

07.03.2016 kl.11:51

Nå må UDI begynne å fylle opp beste Oslo vest i Oslo med asylmottak og flyktninger !

Hvor står det at Beste Oslo vest skal skjermes mot ikke vestlig innvandring ?

Og hvorfor blir ikke folk på montebello kalt for rasister av media og politikerne,når de er like mye i mot asylmottak som det Pegida er ?

Hva er forskjellen på Pegida og folk på montebello:som heller ikke vil ha muslimer i sine gater og nabolag ?

Fint om noen fra beste Oslo vest kan svare meg på dette?

Cecilie M

07.03.2016 kl.14:57

Det eneste kloke er og gå ut av EØS som for på grunn av våre "svake" politikere og folkevalgte har endt opp med at "vi" Norge har blitt tilnærmet fullverdig EU medlem med alle de forbliktelser, krav og kostnader det medfører. Nå må vi hente tilbake vår suverenitet og selvråderett, som de p.t har gitt bort. Grunnloven er ikke verdt stort lenger!! Nå er det "Merkel" som bestemmer over nasjonen Norge.

Sultan Erdogan

07.03.2016 kl.18:42

Snart kommer det Islamske Kalifat. Sultan Erdogan voldtar Europa. Folk i Norge er så dumme at de ikke engang vil lese historie. Det islamske kalifat hadde store problemer med å innvadere Europe. Med EU medlemskap blir invasjonen av Europe problemfritt. Fy faen så dumme folk i Norge er at de ikke engang gidder å lese seg opp på Tyrkisk historie. Russland er dessuten Tyrkias hovedfiende. Tyrkia og Russland har vært fiender i over 300 år. Det ser ut til at Erdogan vil oppnå hva hans forgjenger sultaner ikke klarte. Å nemlig invadere Europa.

Det var også Tyrkia som utslettet det

Byzantiske rike [Øst Romerriket], men folk i Europa er dumme og det finnes ikke håp.

Tyrkia --> Islamsk Kalifat --> Ottomansk rike

Ottoman Islamic Caliphate

07.03.2016 kl.18:46

Dumme mennesker. Nå må dere lese dere opp på islamsk historie. Erdogan gjenoppliver det islamske kalifatet og det Ottomanske riket. Dumme dumme dumme nordmenn som ikke forstår noenting.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ottoman_Caliphate

Skriv en ny kommentar