hits

Erna: Ring Theresa og Angela!

kommentarer 16 kommentarer


 

Igjen har våre europeiske naboer satt agendaen for et nytt og vidtrekkende samarbeid. I et historisk perspektiv er konklusjonene fra det uformelle EU-toppmøte i Bratislava av samme kaliber som forslaget til kull- og stålunionen fra 1950. Denne gangen skal EU-landene lansere felles militært forsvar.

Sikkert sent, vil mange si, etter å ha sett seg rundt:

  • Fra øst trues Europa av Putins ambisjoner om å gjenvinne det gamle sovjet-herredømme: Okkupasjon av deler av Georgia, sponsing av separatistbevegelse i Øst-Ukraina og annektering av Krimhalvøya. Putin sleper føttene i Syriakonflikten, vel viden om at flyktningerstrømmen slår sprekker i EU-samarbeidet.
  • I sør-øst bruker landene i Midtøsten inntektene fra salg av olje og gass til Europa til å finansiere bygging av moskeer. Der lønner de imamer som sprer radikalisering og hat mot vestlige verdier og rettigheter, som munner ut i terror og redsel.
  • I sør makter ikke det afrikanske kontinent å bygge samfunnsstrukturer for økonomisk vekst og økt levestandard. Konfliktene og kaoset i Irak, Somalia og Libya reduserer ikke antallet desperate forsøk på å nå Europa i den nærmeste fremtid.
  • I vest truer presidentkandidat Donald Trump med å redusere økonomiske bidrag til Nato og snu amerikansk lederskap innen internasjonale handel. Forrige gang USA stoppet import av kinesisk stål vendte kineserne seg til Europa som måtte innføre handelsblokkade med store konsekvenser for norske eksportører.

I dette bildet er det ikke oppsiktsvekkende at EU-landene, tross etter å ha mistet sitt tredje største medlem, ikke ser noe annet valg enn å gå videre. Som Churchill sa: If you are going through hell, keep going! 

Grensekontrollene mot tredjeland skal styrkes. Flyktninger skal få Schengenpass. Etteretningstjenestene må bli flinkere til å utveksle informasjon. Energiunionen skal sørge for selvforsyning av karbonfri energi. Digital- og kapitalunionen må til for å skape nye arbeidsplasser.  Og nå altså en forsvarsunion: Felles kommandostruktur skal opprettes, i nært samarbeid med Nato. Forsvarssamarbeidet vil gi sårt tiltrengt rom for rasjonalisering og kostnadsbesparelser. Og ikke minst: Et nytt fond skal opprettes for å fremme F&U i europeisk forsvarsindustri. 

I 1952 mente den norske regjeringen at kull- og stålunionen aldri ville kunne realiseres. Tre år senere konkluderte en regjeringsoppnevnt studie at det ikke var noe for Norge. Vår økonomi var for sårbar og vi befant oss for langt unna til å kunne konkurrere på kontinentet.

I dag er vi Europas rikeste land og et museklikk unna våre naboer. Men norsk økonomi og forsvar står overfor viktige omstillinger. Innholdet i Bratislavaprosessen kan være en viktig drahjelp på mange fronter.

I regjeringskvartalet og på 7. -juniplassen har man kunnet høre en knappenål falle etter kunngjøringen i Bratislava. Akersgaten og Marienlyst har ikke  turt å  utfordre sentrale politikere om hva det kan bety for Norge.

Her er mitt råd: Erna Solberg bør snarest invitere på jentetur med Theresa May og Angela Merkel. I peisestua på Høvringen Høyfjellshotell kan de sitte i ro og fred å planlegge et europeisk toppmøte. Der kan de legge frem forslag til et nytt britisk-inkludert EØS og et europeisk forsvarssamarbeid. Det er ingen tid å miste. 

16 kommentarer

17.09.2016 kl.18:57

Største pissartikkel jeg har lest på lenge. At nettavisen faktisk legger dette ut er jo helt targisk

17.09.2016 kl.18:58

Det skal stå, TRAGISK, ikke Targisk

ove

17.09.2016 kl.19:40

Ikke ble det morsomt, ikke har det tyngde. Hva er dette ment som?

Judas Iskariot

17.09.2016 kl.19:43

"Erna Solberg bør snarest invitere på jentetur med Theresa May og Angela Merkel."

Den gale Angela Merkel som er en medløper til George Soros. Like gale Theresa May som i sin iver å dekke over overgrep av barn i institusjoner ved å fengsle varslere. Tyder på at personen som har skrevet dette er ikke helt bevart.

Jostein Bored

17.09.2016 kl.22:41

Mannen Må jo være helt fjern. Hva går han på og hvor henter han disse skrullete ideene? Ingen ting av det han skriver stemmer med realitetene. EU er i fritt fall og han og ideene hans burde falle med dem

Tom

17.09.2016 kl.23:29

Ytterst skeptisk til at den ikke-valgte EU-kommisjonen i et EU uten demokratisk legitimitet med den allment mislikte Juncker bak spakene skal ha kontroll over en mektig EU-hær.

Problemet er EU-systemet, ikke ideen om et koordinert og felles europeisk forsvar. Det er en god ide. EU er ikke laget av folket og for folket, det er en ditansert flokk med millionlønninger og manglende respekt for de forskjellige folkenes identitet.

Så lenge EU ikke er et fungerende demokrati i en gjenkjennelig forstand bør de ikke ha tilgang til noe som helst av millitær makt.

FM

18.09.2016 kl.02:51

Paal Frisvold,

denne manipuleringen av virkeligheten fungerer ikke like ukritisk for folk som den tidligere gjorde.

Dine skriblerier minner meg sterkt om komiske Ali sine uttalelser under invasjonen i Irak!

Tøv, pølsevev, og tåpelig forsøk på fordreining av virkeligheten!

to2

18.09.2016 kl.11:50

Kan bare støtte tidligere kommentarer her.En EU hær kan være farlig så lenge disse EU diktatorene ikke er demokratisk valgt. Håper Europa snart får øynene opp for George Soros og hans medløpere,de har gjort mer en nok ugang allerede. Ærlig og redelig journalistikk er på sterk tilbakegang (Murdock å co) Erna burde heller ta ett møte med Marine Le Penn.

Hans Halvorsen

18.09.2016 kl.12:46

Norge er ikke Europas rikeste land målt etter BNP pr innbygger, det er Luxembourg. Sveits er dessuten i ferd med å gå forbi Norge.

Det er bortimot utrolig at Paal Frisvold klarer å gi Russland og Putin ansvaret for borgerkrigen i Syria. De fleste vet at det er USA, Tyrkia, Saudi-Arabia, EU og Eriksen Søreide/Brende som sender penger og våpen til sunniislamske ekstremister allierte med al-Qaida som vil gjøre det sekulære Syria om til en islamsk stat.

Det burde snart begynne å demre selv for ledelsen av EU at Merkel ikke har løsningene på Europas problemer. Det er grunn til å anta at dette vil skje før Paal Frisvold forstår det.

Om konklusjonene i dette innlegget kan man trygt sitere Ibsen: "Hvor utgangspunktet er galest, blir titt resultatet originalest."

Tommy

18.09.2016 kl.13:32

At EU skal ha en egen hær har vært en plan lenge. At den skal komme i skyggen av flyktningkrisen er mistenkelig med tanke på at EU selv har skapt krisen. Du burde søke jobb i vg de liker slik venstrevridd propagande du serverer.

Jan

18.09.2016 kl.13:40

Bra skrevet, beskriver virkeligheten og ting som bør gjøres på en god måte

Marchus Stensrud

18.09.2016 kl.13:54

Godt skrevet.

Espen André

18.09.2016 kl.14:51

Hans Halvorsen dere kremlin troll må slutte å prøve å uskyldiggjøre Putin på alt han er en maktsyk diktator LIVE WITH IT.

FM

18.09.2016 kl.17:32

Espen André skrev:

"Hans Halvorsen dere kremlin troll må slutte å prøve å uskyldiggjøre Putin på alt han er en maktsyk diktator LIVE WITH IT."

Når tullinger som deg prøver å polarisere oss bort fra virkeligheten med tullskriv som dette, blir det bare totalt patetisk.

Blir omtrent like uopplyst som om det skulle vært skrevet av din navnebror karakter som komiker Harald Eia framstilte!

Jan

18.09.2016 kl.18:15

Espen Andre, det du skrev er helt riktig.

Affer'n

19.09.2016 kl.11:32

Så ska' de f*** meg ha oss med i detta hel****s EF óg!? Forstår'kje ka' me har der å gjør! Nei, f*** heller! Nei, me får holda oss utanfor, det e' det tryggaste, det. Det e' akkurat så med fotballandslaget, det, så bør spela defansivt og satsa på uavgjort. Me må gå for det tryggaste. Ja, ja...

Skriv en ny kommentar