hits

Brussel, 22. mars. Ett år etter

kommentarer 10 kommentarer

For ett år siden befant jeg meg i et møterom i Europaparlamentet bare et par hundre meter fra bombeeksplosjonen i metrostasjonen Maelbeek i Brussel. Tidligere samme morgen gikk en annen selvmordsbombe av på Zaventem flyplass, et sted jeg oppholder meg opptil flere ganger i uken. 32 liv ble revet bort. Et hundretalls skadde. Jeg hadde englevakt.

  

I dag markerer Brussel og Belgia ettårsdagen etter terroren og jeg spør meg: Har livene våre endret seg? Kan vi føle oss trygge igjen?

Jeg ser alltid etter en nødutgang eller rømningsvei når jeg befinner meg i store menneskemengder. Eller forsøker rett og slett å unngå dem. Belgisk media har etterspurt studier for å måle folks reaksjoner på sjokket vi sitter igjen med. De lar vente på seg.

Som brusselboer er jeg opptatt av om politiet og myndighetene gjør jobben sin for å sikre tryggheten i hverdagen. Synet av marinesoldater i gatene og sirener om natten skremmer meg ikke. Tvert i mot opplever jeg det som trygt at myndighetene setter inn ressurser for å styrke sikkerheten vår.

Fra dør til dør

For å rydde opp i hva Donald Trump kalte "living in a hell hole" har politiet i gått fra dør til dør i bydelen Molenbeek, hvor terroristene kom fra. 8600 hus er besøkt og 22,668 innbyggere sjekket, ifølge politiet. Av de 1600 registrerte organisasjonene i bydelen var et hundretalls involvert i kriminalitet og 51 knyttet til terror. 26 innbyggere i Molenbeek oppholder seg fortsatt i Syria og 46 er sitter i fengsel for terrorhandlinger. 26 blir fotfulgt. Ingen skal ha reist til Syria de siste tolv månedene. Allikevel stiger antallet radikale muslimer i Brussel, melder nettstedet Politico − noe som er svært bekymringsfullt

For sjenerøst

Belgias kolonifortid og naboskap med Frankrike, kombinert med en usedvanlig sjenerøs velferdsstat, gjør landet en attraktiv destinasjon for økonomiske flyktninger fra Afrika. Paradoksalt nok er en av Belgias største utfordringer at landet er for sjenerøst og for demokratisk.  Belgia har et bredt spekter av trygdeordninger. Barnehager er gratis, nesten gratis tre retters lunsj på alle skoler (med egne menyer for de tre viktigste religionene), og gratis kollektivtrafikk for alle barn under 14. Bomringer finnes ikke. Å søke arbeidsløshetstrygd sitter løst for de unge. De hever lett 900 euro per måned og jobber svart ved siden av, fordi oppfølging på arbeidskontorene er utilstrekkelig.

For demokratisk

Et omfattende problem er landets komplekse styringsmodell med flere forvaltningsnivå. Behovet for økt kommunikasjon og koordinering mellom politi, etterretning og rettsvesenet er skrikende. Dette kom også frem i Norge etter 22. juli-tragedien.

Man kan si Belgia er for demokratisk fordi anklagedes rettigheter ofte overgår politiets makt − noe som kjennetegner demokrati og rettsstat. Tidligere hadde for eksempel ikke politiet lov til å utføre ransakelser utenfor kontortid. Tidsrammen på 24 timers varetektsfengsling ble nøye opprettholdt og mistenkte gikk fri fordi politiet ikke hadde kapasitet til å avhøre dem.

Nå er varetektstiden utvidet til 72 timer. Hatefulle ytringer kan straffeforfølges, men er vanskelig å bevise i en rettsal. I alt 30 tiltak er innført. Allikevel har ikke Belgia innført noen unntakstilstand som opphever folks rettigheter, slik som i Frankrike hvor unntakstilstanden fortsatt gjelder. 

Gråsoner

Slik oppstår det samfunnsgrupper med folk i gråsoner. Tiltrukket av sjenerøse velferdsordninger blir de trukket inn i småkriminelle miljøer som gir grobunn for ekstreme religiøse miljøer. Saudi Arabia, Qatar og Kuwait, med gjemte penger i Sveits, finansierer bygging og drift av moskeer hvor myndighetene ikke makter å kontrollere de religiøse budskapene. Her indoktrineres ekstremistiske islamske holdninger uten kontroll, fordi belgiske myndigheter setter respekt for religionsfrihet høyt.  

Belgia på knærne

Terroren i Paris i november 2015 og fire måneder senere i Brussel lammet Belgias økonomi. Flyplassen i Zaventem var stengt i ukesvis, og når den og togstasjonene etter hvert åpnet skulle alle passasjerer kontrolleres, noe som ledet til enorme køer. Skolene ble beordret stengt i en uke. Brussel var som godt som dødt. Europas hovedstad er pulsåren i Belgias økonomi og ifølge instituttet "SPF Economie" krympet landets økonomi med 0,1 prosent av bruttonasjonalproduktet i første kvartal av 2016. 122 millioner euro gikk tapt i omsetning bare i Brussel i samme periode. Turismen, som hadde bygget seg opp gradvis over de siste tjue årene, ble totalt kvelt.

Heroisk Thon EU Hotell

Nå melder hotellene om omsetning på nivået før bombene i ukedager, mens helgetrafikken fortsatt ligger litt etter. Sjefen for Thon-hotellene i Brussel, Nils Hauge, som selv stod for et heroisk arbeid med å ivareta lidende fra EU-hotellet rett utenfor Maelbeek stasjon, kan bekrefte at ting er i ferd med å normalisere seg og at det nesten er business as usual for hotellnæringen. Etter en dramatisk nedgang våren 2016, opplevde hotellene en oppsving mot slutten av året.

Lyspunkter

Det finnes flere lyspunkter. Myndighetene i Molenbeek har fått økte statlige subsidier og i det siste investert store beløp i å oppgradere veier og fortau i bybildet, men også digital infrastruktur. Et senter for nyskapning, en hub for start-ups, har tiltrukket folk fra hele Brussel. Nå går bydelen på folkemunne under navnet Molengeek. Målet er å gi unge arbeidsløse et sted å komme for å teste ut sine ideer, bli coachet og hjulpet ut i arbeidslivet.

"Vi lever som før, men vi tenker annerledes", sier en kjent belgisk professor ved Det frie universitetet i Brussel, når han blir spurt om hva terroren har ført til.

Det er nok riktig.

10 kommentarer

Per asbjørn

21.03.2017 kl.17:43

Muslimer ber til ALA i stedenfor og jobbe efiktiv som andre nasjoner se til Sør-Korea nytter ikke å sprenge seg i luften og tro på jomfruer utrolig syk religion

Zain

21.03.2017 kl.17:53

Mørke skyer over Europa igjen. Lærer aldri.

Stemmefiskene

21.03.2017 kl.18:16

...hentet inspirasjon fra HRS (rights.no)? ;-)

Ketil

21.03.2017 kl.19:33

Mange vil ha det sånn i Norge også

Are Knutsen

21.03.2017 kl.19:36

I Oslos Grønland ser man lignende tendenser, og man spør seg selv egentlig hva Arbeiderpartiets politikere tenker med når de hevder Norge har kapasitet til å ta inn nye 100 000 nye flyktninger. Naturlov: tar et land inn flere enn det har mulighet til å integrere, bidrar det til fundamentalisme og gettoisme. Som innbygger i et demokratisk land må det være lov til å kreve at politikerne tar beslutninger på bakgrunn av faktabasert kunnskap. Dette skjer over hele Europa. Befolkningen reagerer og dras mot høyre. Det er som om enkelte politikere tror de kan gå på vannet.

Trond

21.03.2017 kl.20:38

Islam er en voldelig, undertrykkende politisk doktrine.

Jeg

21.03.2017 kl.20:39

Hvordan i huleste har Belgia råd til mer generøse velferdsordninger enn olje-Norge?

Paal Frisvold

22.03.2017 kl.13:45

Jeg: Godt spørsmål! Belgiske stat har veldig stor gjeld. Mens belgiske borgere har høy sparing. Det er motsatt av i Norge hvor staten sparer mens nordmenn har høy gjeld. Debatten om skolemat er for eksempel morsom: Sier du til en belgier at vi diskuterer om å betale for et eple til skolebarn, vil de le. Selvfølgelig skal alle barn ha tre retter til lunsj!

Logikk eller ei

22.03.2017 kl.00:53

Brussel er byggd med kongolesiske blod.......

Morsom hvor 2 face Vesten er...

Bønna Roffe

22.03.2017 kl.14:28

Detta er Vesten sin feil, så dem kan bare takka seg sjæl. Hadde det ikke vært for den vestlige immperialisma, og særlig den ammerikanske, så hadde ikke dem utnøtta stakkarslige musslima sett seg nødt tel å gripa tel så drastiske virkemidla i sin dessperasjon. Men dem ska' ha for å gi dem gode rause innkluderande velferdsgoda tel alle som ønsker dem, her har vi i steinrøysa mye å læra 'å. Derfor har vi å setta skatta og avgifta opp, og bruka dem ekstra gryna tel å subbsidiera NAV. Trøgd og stønad tel alle utnøtta isslamista må værra det nye mantra fra SV og Rødt, gryna kan dem konnfiskera fra trøndera, breiflabba og kannarifu'la (bønder alle samma). Ska'rru værra, vi'rru værra!?

Skriv en ny kommentar