hits

Erna til Brussel: Hevd norske Brexit-interesser!

kommentarer 29 kommentarer

 


Når statsminister Erna Solberg kommer til Brussel torsdag i neste uke må hun sørge for at Norge står frem og krever sine rettigheter under Brexit-forhandlingene. Hittil har ikke norske diplomater klart å gjøre jobben sin.  Norge er isolert og står helt alene utenfor forhandlingene. Det kan få svært alvorlige følger for norsk økonomi, norske studenter og bosatte i Storbritannia dagen da britene forlater EØS, den 30. mars 2018.

EUs toppledere møtes i dag for å vedta retningslinjene for Brexit-forhandlingene. Ikke ett eneste ord, eller så mye som en fotnote blir hengitt EØS, Norge eller nordmenn. Hverken i britenes White paper eller Donald Tusks svar på vegne av EU-landene. Det vitner om et slett norsk diplomatisk arbeid.

Ingen hjelp fra Sverige

Hvordan det virker for EØS vet jeg ikke, svarte Sveriges statsminister Stefan Löfven på spørsmål fra NRKs korrespondent Philip Lote  ved inngangen til dagens toppmøte. Lote spurte om Sverige ville kjempe for norske interesser.  

EU-landenes interesser

Alle EUs statsledere er kommet til toppmøtet i Brussel for å passe på at deres økonomiske og politiske interesser blir ivaretatt. Forhandlingene vil kunne utløse mange konflikter mellom EU-landene seg i mellom og britene. Statslederne fra Irland, Danmark og Holland har allerede møttes for å forberede forhandlingen om fordeling av fiskekvoter. Norge henter mye fisk i britisk farvann og vil tape store inntekter dersom britene krever full nasjonal rådighet over sine farvann. Men vi var ikke buden på møtet.

Norges interesser

Norsk offshoreindustri er en av de største leverandører til petroleumsindustrien på britisk sokkel. Statoil har også store investeringer i offshore vindkraft som er avhengig av økonomiske insentiver fra London. Statnett bygger kabel over Nordsjøen som delfinansieres av EU og Storbritannias National Grid. Norsk Sjømatnæring har vesentlige investeringer i Skottland. Slik kan vi fortsette med andre viktige norske sektorer fordi Storbritannia er Norges tredje største handelspartner. I tillegg bor det ca seks tusen nordmenn i Storbritannia og ytterligere fem tusen norske studenter går på britiske universiteter.

Alvorlige konsekvenser for Norge

Den 30. mars 2018 opphører alle rettigheter Norge har i Storbritannia. Da kan britiske myndigheter innføre diskriminering overfor norske bedrifter. Norske eksportører kan bli møtt med nye tollsatser. Mens alle nordmenn har de samme rettigheter som britiske borgere i dag, vil de måtte stille seg i en helt annen kø for å få oppholdstillatelse og vil ikke lenger kunne motta statlige ytelser som trygd, arbeidsløshetspenger, eller få dekket utgifter til sykehus.

I henhold til EØS-avtalens paragraf 127 skal et land som fratrer avtalen notifisere partene ett år før fratredelse. Deretter skal det innkalles til en diplomatisk konferanse med deltakelse fra alle landene for å justere avtalen. Men det står ingenting om hvordan partene skal forholde seg til landet som forlater avtalen.

Erna til Brussel

På torsdag kommer statsminister Erna Solberg til Brussel for å treffe kommisjonspresident Jean-Claude Juncker og presidenten i Det europeiske råd Donald Tusk.

Det blir statsministerens store mulighet til å sette Norge på kartet og be om at EU-landene offentlig anerkjenner at britene også forlater EØS. Hun burde også vise til artikkel 127 i EØS-avtalen og invitere til en diplomatisk konferanse slik alle EU- og EFTA-landene er bundet til i følge avtalen. 

Oslo 20170428.
Statsminister Erna Solberg (H) og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre i den selvkjørende bussen som skal transportere dem til IKT-Norges årskonferanse i Oslo fredag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 

  

29 kommentarer

PHANTOMBLUE

29.04.2017 kl.16:01

Kommer ikke til å skje.

Norske politikere er pingler.

Boble

29.04.2017 kl.16:16

Høy toll på norske varer der? Hehe..

Og hva har Norge gjort opp gjennom alle år for å beskytte norske varer mot utenlandske?

Cecilie_M

29.04.2017 kl.16:19

Erna har flere ganger uttalt at hun har nesegrus beundring for Merkel og at hun er hennes forbilde og politiske ledestjerne så vår statsminister og "hennes regjering" vil trolig ikke jobbe for og ivareta norske interesser, men først og fremst tenke på EU og Merkels ønske, ve og vell, desverre.

Per Lottrup

29.04.2017 kl.16:56

Skribenten skriver Norge skal kreve, jeg tror det er beste å forhandle på vannlig vis.

Vi har 2000 milliarder kr på bok, så vi lider ingen nød samenlignet med Sør Europa og vi utgjør bare 1% av EU samlede befolkning. Sverige og Danmark klarer sig fint uten olje og da skal Norge gjøre det samme med masse av olje og gas.

Per

29.04.2017 kl.17:04

Sverige svikter oss igjen

Sjøsenior

29.04.2017 kl.17:07

Igjen er Paal Frisvold på villspor i sin nesegruse beundring for EU. Norge har aldri vært og vil heller ikke bli en del av Brexit. Norge og Storbritannia har hatt samarbeide på fiskeriområdet lenge før britene ble medlemmer i EU og Norge inngikk et EØS-samarbeide. Brexit kommer derfor ikke til å få noen konsekvenser for samarbeidet mellom Storbritannia og Norge. At Frisvold hevder det motsatt overrasker meg. Dessuten har Norge og Storbritannia en ressurs, olje og gass, som EU-landene er ekstremt avhengig av. Frisvolds analyse er i beste fall svartmaling. Og sannelig spør ikke NRKs korrespondent Philip Lote den svenske statsministeren, av alle, om Norges interesser vil bli ivaretatt. Philip Lote burde vite at svenskene aldri har ivaretatt Norges interesser i internasjonal sammenheng. De gjorde det ikke i 1940 og kommer aldri til å gjøre det i moderne tid. Statsminister Erna Solberg er jeg redd blir skuffet dersom hun tror at President Jean-Claude Juncker, den mest bedritne politiker som er kommet ut av Luxembourg, kommer til å gi ved dørene.

Audvin

29.04.2017 kl.17:08

Enda et område hvor Norge ligger i startgropa, mens alle andre haster mot mål. Å være lus på tjærekosten er blitt varemerke for norske politikere og derfor til latter i de fleste land.

Vitsene om de sidrumpa "oljerike" nordmenn er vanlig der internasjonal politikk diskuteres og utformes. Det er vanlig at Norge får delta så lenge de ukritisk kaster inngangspengene etter hvem som helst, men i Brexit-saken må de vise noe annet enn store ord og nisseluer!

Ole K

29.04.2017 kl.17:12

Mer ensidig innlegg skal man lete lenge etter!

Norge og EU/britene bytter fiskeretter, så dersom Norge

Ikke får fiske i britisk sektor vil Norge kunne svare med samme mynt. Utstyr til oljesektoren gjelder også begge veier. Når det gjelder trygdesektoren tror jeg Norge har det beste kortet!

Flere tusen arbeidsplasse i EU er avhengig av norsk fisk. Norge forsyner dessuten både EU og England med gass og strøm via kabel.

Vi har forhandlingskort som kan brukes, men tror dessverre at de som skal ivareta norske interesser er like EU - frelste som Frisvold og Erna.

En Mann

29.04.2017 kl.18:01

Hva som feiler Paal Frisvoll

og andre EU-fantaster og globalister er jammen ikke godt å si...

Norge har handlet med Storbritannia til alle tider og vil selvsagt fortsette med det selv om landet trekker seg ut av det byråkratiske overformynderiet EU utviklet seg til fra den fornuftige handelsunionen den var tenkt å være. Det er overtid for å sende udemokratisk karrierebyråkrater hjem og tid for folket...

...å ta kontroll over egne land igjen...

Erik

29.04.2017 kl.18:26

Jeg syns Frisvoll undervurderer Erna. Hun har åpenbart løpende kontakter med sine venner i EU, inkludert Storbritannia. At Norge ikke står på kartet i denne omgang syns jeg er logisk. Nå må britene først bryne seg på skarpskodde EU-forhandlere om egen fremtid og markedsadgang. Norge er nok like viktig for Storbritannia som vice versa, ikke minst på petroleumssektoren og fiskekvoter...

Stein-Erik Mattsson

29.04.2017 kl.19:14

Betyr det at Island er med i forhandlingene, og evt. Kroatia (er vel assosiert EØS-medlem foreløpig)? Siden det står i første avsnitt at Norge står helt alene utenfor?

Ole P.

29.04.2017 kl.19:36

Erna ser på meningsmålingene. SP fosser frem. Erna må forlate statsministerens kontor etter valget. Ønsker hun å gjøre det lett for Støre, Vedum og Hareide? Nei. Her skal det legges kjepper i julene som svar på dårlig oppslutning blant oss velgere til H og Frp. Det vil bli økte importavgifter, vanskeligere å komme inn i det europeiske markedet, utestengelse fra viktige fora etc. etc. Arbeidsledigheten vil øke, øknomien blant folk svekkes med ca. 20%. Boliger på tvangsauksjon i flrste omgang blnat de som kom inn sist på boligmarkedet med dårligst råd og høyest lån. Jonas vil da få en nærmest umulig oppgave å håndtere dette og set vil bli mistillitsforslag mot næringsministeren, olje- og energiminister og resulterer i at regjering går av. Og Vipps!!, så satt Erna ved kongens bord igjen. Alt etter planen som starter på trosdag. Skål!

AC

29.04.2017 kl.20:17

Man kan vel kanskje merke seg hvem disse ambassadørene og politikerene er, som burde gjort jobben? Tross alt kan ikke Norges statsminister gjøre deres jobb tillegg til sin egen.

Runar

29.04.2017 kl.21:18

Håper på Frexit!

asbjørn

29.04.2017 kl.22:11

Det blir vel Fretex på norge nå da....

30.04.2017 kl.02:54

Sånn er det når Norge skal være kvasimedlem i EU og kun måtte innordne seg etter enhver tids gjeldende regler!

Skeptisk

30.04.2017 kl.07:33

Norge bør forhandle med Stor-Britannia og holde EU utenfor.

Me

30.04.2017 kl.09:13

Det er rart, men både USA og Sveits, m.fl. får drive business med EU uten å måtte betale. Hadde Norge slått seg sammen med England som er vår viktigste handelspartner så har vi stor makt. Norge forer EU med fisk, olje og gass. Dette er makt til å forhandle, men det skal ikke forhandles. Norge slukes sakte av EU så EØS er ikke et alternativ men en snikinnføring. Vi trodde det var en handelsavtale...

NRK skrev alt i 2012 at vi er tre fjerdedels EU medlem og at EU styrer vår hverdag mer enn vi er klar over. https://www.nrk.no/norge/norge-er-tre-fjerdedels-eu-medlem-1.7956972

I fjor sommer hasteinnførte Siv en overdragelse av finanstilsynet etter førsyt å ha forsikret nordmenn om at finanstilsynet er hellig. Slik hindret hun oppbygging av forsvar, og går populistisk ut etterpå og tar avstand fra EU medlemsskap når motstanden er rekordhøy, og det snart er valg.

AP og FRP bandt medlemmene til å stemme ja og slik fikk de overveldende flertall... sa noen demokrati?

Færre vet at EU var et CIA prosjekt og at demokrati aldri har vært et mål, men et verktøy for å få innflytelse til å oppnå et annet mål. Kontroll av Europa. Krefter i USA mente det ville være lettere å kontrollere en regjering enn mange. Tyskland er sterkeste partner her. http://www.telegraph.co.uk/business/2016/04/27/the-european-union-always-was-a-cia-project-as-brexiteers-discov/

kenneth

30.04.2017 kl.09:18

Skjønner ikkje heilt kvifor vi er med i EØS, folket stemmte NEI til EU i 94, men kva gjør våre folkevalgte jo dei melder oss inn i EØS uten å bry seg om kva folk meine. det var aldri noko folkeavstemmning om å gå inn i EØS.

Harry

30.04.2017 kl.10:39

Har du ikke skjønt det Kenneth? EØS betyr "Vil de ikke så skal de". Da er folkeavstemning underordnet. Vi ser det samme om kommunesammenslåing og politireform. Norge skal styres fra Brussel og et folk som ikke en gang kan språket vårt. Da må det sentraliseres, samles og forenkles.

Vi ubemidlede må forberede oss på å bli sendt på billige sykehus i østeuropa. Trenden kommer.. Selv norske innsatte sendes mot sin vilje og norsk lov ut til soning i Nederland, selv om at det finnes over 1200 utenlandske fanger i norske fengsler og som skal ut av landet etter endt soning... Da skjønner du sikkert tegninga?

Debatten Norge nekter å ta

Sveits får gjøre hva det norske Stortinget sier er umulig: Drive business med EU uten å underkaste seg strømmen av nye EU-lover.

https://www.abcnyheter.no/penger/2010/03/22/106554/debatten-norge-nekter-ta

Det samme gjelder USA og en rekke andre land, og her er enda en link til CIAs EU prosjekt som er nevnt i kommentaren før deg.

Huffington post - The European Union Was Always an American-Led Project, and Now Washington Is in Panic Mode http://www.huffingtonpost.com/riley-waggaman/the-european-union-was-al_b_10739324.html

Cecilie_M

30.04.2017 kl.10:56

Kenneth! Du har et godt poeng! Vi burde ikke vært medlem av EØS! Det er våre folkevalgtes skamplett, de fikk 2 x nei av folket vedrørende EU medlemskap, noe som åpnebart var mot deres ønske og vilje, og da valgte de og omgå folkets nei med og få på plass en avtale som tilnærmet lignet EU medlem, som de kalte EØS. Jeg er i mot det EU har blitt til i dag som jo er noe langt mer enn en handlesavtale eller kull og stålunionen det vel opprinnelig startet som. I dag styres medlemslandene (også EØS) ned til minste detalj og er frarøvet det meste av selvråderett, EU er lite demokratisk beslutninger tas oftest i kommisjoner eller på bakrom der ulike lobbygrupper har stor innflytelse.. Norge er medlem av EØS noe som er om mulig ennå værre etter mitt syn enn EU medlem, for da er vi på nesten samme måte forpliktet til og følge alt som måtte komme fra EU av lover og direktiver (automatisk nedarvet fra EU til EØS) uten at vi har en stemme, og noe vi skulle sagt, ikke det at norske politikere er kompetente til og eller villige til og si seg uenig i noe som kommer deres vei fra Brussel uansett våre folkevalgte, er blitt å regne som et distrikskontor for Brussel som bare skal sørge for, sjekke og ettergå at alt de befaler i Brussel blir innplementert på rett måte i Norge. EU har etter mitt syn behov for kraftige reformer, de må gi tilbake den tapte råderett til det enkelte medlemsland, slik at det først og fremst blir en handlesavtale slik det en gang var tenkt og være. Det er nok ingen av de som ble medlem av EU på det tidlig 70 tall, som kunne se for seg at det har blitt til det, det i dag har blitt og fremstår for.

Ronaldo

30.04.2017 kl.11:20

Tror nok at det ordner seg for Norge uansett hva Frisvold mener. Frisvold jobber nok helst for å fremme egne interesser og har vel alltid dømt Norge til elendighet utenfor EU. Så hvordan har det gått da Frisvold? Idag bør vi vel prise oss lykkelige for at vi ikke har blitt en del av EU.

Lars Sletten

30.04.2017 kl.11:42

Nå må politikerne snart forstå,at deres jobb er å styre for folket ikke herske over folket," ganger nei til EU bor gjennom føres øyeblikkelig for å rette opp landsviket til Groharlem og AP,Globaliseringen/destabiliseringen av Norge har gått mer en langt nok og hovedstaden vår har blitt til en flyktningeleir og det kryr allerede av avgudstilbedere/avgudshus som ingen vil ha,Norge må meldes ut av EØS og få tilbake vår selvråderett,Tysk maktarroganse har ingenting på det Norske storting å gjøre.Norge er en oljenasjon men standarden på landet er dårligere en feks andre land som Sveits som ikke har noen oljerikdom.fattigdommen øker,dette EØS avtalen tapper landet for store rikdommer som tilhører folket,selv pensjonsfondet er i ferd med å bli brukt opp for å fø muslimske tiggere.Det er helt forferdelig at politikerne ikke forstår forskjellen på mitt og ditt lenger og deler ut i øst og vest,og øker skatter og avgifter i takt med tiggerimporten.Nei Norge må ut av EØS og demokrati må gjeninnføres.Globalismen er på hel nå med President Trump,så det er bare å si farvel til Tysk styre av Norsk politikk igjen som i 1945.Aldri mer må ikke glemmes.

Nok

30.04.2017 kl.19:39

"Lote spurte om Sverige ville kjempe for norske interesser. "

Varför i helvete skulle vi? VÄND PÅ FRÅGAN och inse hur jävla dum den är. INGEN norrman skulle tycka det är en bra ide att kämpa för Svenska intresser. Varför är det alltid så att det är allmänt socialt accepterat att hata Sverige, men när från norsk synpunkt Sverige inte gör nog för Norska intressen så blir ni sur? Ni vill ju vara isolerad. Så acceptera det. Kan inte spisa kakan och behålla den.

Nok

30.04.2017 kl.19:44

Per: vad har Norge någonsin gjort för Sverige?

Seifu

30.04.2017 kl.20:11

Som vest Europas nest største marked er Storbritannia et viktig marked også på verdens basis. Dette markedet har en sterk kjøpe kraft og kanske viktigere enn det samlet øst Europa nå. Britisk uavhengighet fra det Fransk-Tyske styret (EU) kan skape en ny mulighet for Norge tror jeg. Styret sin hoved sjef kansler Angela Merkel signaliserer en hard Brexit, men sjefens retorikk er ment for å skremme andre land som vurderer uavhenighet.

Svein Brændjord

30.04.2017 kl.22:34

Vrøvl fra ende til annen.

Paal, du må ta innover deg et par kjappe fakta. For det første;

Norge er ikke avhengig av EØS-avtalen for å selge varer til EU overhodet. WTO og GATT går foran og vi hadde fri markedstilgang til EU også før EØS. Vi har altså tilgang. Tross dine skremsler. 150 nasjoner verden rundt selger varer tollfritt inn i Europa. Norge, Island og Liechtenstein betaler for det. De andre ikke. Så legg den død av respekt for sannheten er du grei.

Arbeidsledigheten i Norge kommer i større grad av ELS-avtalen enn lav oljepris og konjunkturer. Schengen har ikke bare vært en pådriver for menneskesmugling, prostitusjon og kartellvirksomhet, men har også tatt livet av mange norske bransjer. Spør alle typer håndverkere, renholdere, sjåfører eller servitører. Finnes det i det hele tatt noen nordmenn igjen i disse bransjene? Fordelen med å ha nordmenn i disse bransjene er mange. Den tror jeg du ser selv.

Med Brexit og Kina's frieri er vi mindre avhengig av EU enn noensinne. Dette liker du og eliten dårlig, medvind har ikke bruk for dette overklassebyråkratiet. NATO besørger freden, WTO, GATT og bilaterale avtaler regulerer handelen og Interpol og andre organisasjoner samarbeider meget godt helt utenom palasset av ikke-demokratene. Og du? 92 % av verdens nasjoner ser det som en fordel å vite hvem og hvor mange som ankommer nasjonen. Det er bare noen få stater i Europa som blåser i egne innbyggeres sikkerhet.

Laila Monica Nikolaisen

01.05.2017 kl.13:22

Her ser man at jeg ble satt til andre arbeidsoppgaver fordi jeg ikke ville komme til møte de hadde satt opp da det var et meget kort varsel og jeg her ville vurdere om jeg skulle ha med advokat. Så bestemmer arbeidsgiver at vi skal ha eget møte med min advokat, noe jeg aldri hadde tenkt på. Når arbeidsgiver vil styre bruken av advokat sier jeg opp advokaten. Så bestemmer arbeidsgiver at jeg da ikke vil møte uten advokat - som om jeg ikke følger opp dette - men jeg hadde da aldri tenkt å ha noe eget møte med advokat, men å bruke advokat til alle de spontane møtene arbeidsgiver satte opp. Og da sier arbeidsgiver at jeg må levere nøkkelkortene. Og så får jeg permisjon uten lovhjemmel. Dette er jo helt absurd. En arbeidsgiver kan da ikke sette en til andre arbeidsoppgaver og bruke sin styringsrett fordi en ikke vil gå til et møte uten advokat - en har jo rett til å ha med noen til alle møter med arbeidsgiver. Og så lager de altså så et styr om at jeg ikke vil ha eget møte med advokat og at jeg ved flere anledninger har sagt at jeg ikke vil komme uten advokat - ja og da til de vanlige spontane møtene. Hvorfor var det så vanskelig å sette opp litt lenger frist så advokaten hadde mer mulighet til å komme på de vanlige møtene? Hvorfor var det så viktig at jeg kom uten noen ved min side på de spontane møtene? Og dette syntes flere advokater var greit. At jeg skrev om de på facebook overgikk at de som en statlig arbeidsgiver gav faen i lover og regler.

Heia Norge

01.05.2017 kl.15:08

Hva er det som foregår? EØS en handelsavtale?

? EU har siden 1994 pålagt Norge 11.013 direktiver. Vi har sagt nei til null direktiver. http://www.vg.no/nyheter/innenriks/eu/kampen-om-eu-direktiver-eu-11-013-norge-0/a/23981728/

NRK skrev alt i 2012 at vi er tre fjerdedels EU medlem og at EU styrer vår hverdag mer enn vi er klar over. https://www.nrk.no/norge/norge-er-tre-fjerdedels-eu-medlem-1.7956972

I fjor sommer hasteinnførte Siv en overdragelse av finanstilsynet etter først å ha forsikret nordmenn om at finanstilsynet er hellig. Slik hindret hun oppbygging av forsvar, og går populistisk ut etterpå og tar avstand fra EU medlemsskap når motstanden er rekordhøy, og det snart er valg.

AP og FRP bandt medlemmene til å stemme ja og slik fikk de overveldende flertall... sa noen demokrati?

Debatten Norge nekter å ta - Sveits får gjøre hva det norske Stortinget sier er umulig: Drive business med EU uten å underkaste seg strømmen av nye EU-lover. https://www.abcnyheter.no/penger/2010/03/22/106554/debatten-norge-nekter-ta

Grete Berget som var leder for Europakommisjonen i 2008 sa i dagbladet den gang at direktivene hamres inn i rekordfart og poengterte at det var Nei partiene som var ivrigst. Artikkelen viste også til at Norge allerede i 2008 var mer integrert enn EU landene Danmark og storbrittania

"14 år etter at Norge sa nei til EU, er landet mer integrert i EU enn Storbritannia. http://e24.no/makro-og-politikk/norge-mer-med-i-eu-enn-storbritannia/2323079

I EU får vi 1% medbestemmelse. 5 mill nordmenn mot 500 mill europeere...

Skriv en ny kommentar